четвер, 27 березня 2008 17:27

На Теплого Василя по сонцю передбачають урожай

31 березня, понеділок — святого Кирила, архієпископа Єрусалимського (ІV ст.). Боровся проти єресей, написав 23 повчання й бесіди на євангельські теми.

На Кирила часто псується погода й бувають приморозки: "Минув Олексій, Кирило каже: "Ще не сій". Четвертий тиждень Великого посту — Середохресний, відзначають половину посту.

1 квітня, вівторок — святого Хрисанфа та його дружини Дарії, які у ІІІ ст. прийняли в Римі мученицьку смерть від язичників.

На Хризанта велика повінь — будуть густі трави. "Як Хризант погідний, то буде рік дорідний". Із весняної Дарини починали білити полотно.

2 квітня, середа — святої мучениці Фотини (Світлани) — самарянки, з якою Ісус розмовляв біля колодязя Якова. Мала дар зцілення від пропасниці, проповідувала християнство в Римі. Навернула до християнства доньку імператора Нерона Домну та її 100 рабинь. Прийняла мученицьку смерть 66 року.

До Фотини звертаються за допомогою при лихоманці. Середа на середохресному тижні називається Хрестя: опівночі можна почути, як піст ламається навпіл. Печуть із тіста хрести, які їдять, щоб бути здоровим. Дають їх худобі, як перший раз вигонять на пашу, беруть у поле при першому засіві.

3 квітня, четвер — святителя Фоми, патріарха Константинопольського, який мав дар передбачення (VІІІ ст.).

У квітні ранковий туман віщує теплу погоду.

4 квітня, п"ятниця — священномученика Василя, пресвітера малоазійського міста Анкири (нині столиця Туреччини — Анкара). За проповідь християнства його кинули до в"язниці й катували розпеченим залізом.

Цього дня на світанку спостерігають за сонцем: якщо воно у червоних кругах — чекай багатого врожаю. З"являється перша зелень — "На Теплого Василя радується зілля".

5 квітня, субота — преподобного мученика Никона з міста Неаполя (ІІІ ст.). Був хоробрим воїном, чудом уникнувши смерті на війні, прийняв християнство й став єпископом на острові Сицилія. 251 року його стратили разом із 199 учнями. Згадують також преподобного Никона, учня й сподвижника Антонія й Феодосія, засновників Києво-Печерського монастиря (ХІ ст.). Оздобив Успенський собор розписами й мозаїками, автор літописного зводу.

6 квітня, неділя — Преподобного Захарія, пісника печерського (ХІІІ–ХІV ст.) і преподобного Якова-сповідника, який прославився подвижницьким життям на острові Сицилія (VІІІ ст.).

Якщо на Захара та Якова тепла ніч, то й весна буде теплою. У четверту неділю Великого посту згадують преподобного Івана Ліствичника (VІІ ст.), який 40 років провів у пустелі біля гори Синай. У праці "Ліствиця доброчинності" описав 30 сходинок до духовної досконалості. Випікали із тіста сходинки, якими нібито в майбутньому житті можна буде піднятися на небо. Закопували їх на полі, щоб гарно родило.

Зараз ви читаєте новину «На Теплого Василя по сонцю передбачають урожай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі