четвер, 13 вересня 2007 19:25

На стиглих яблуках з"являється маслянистий наліт

"Восени яблука й груші ще продовжують набирати ваги. Тому якщо зібрати їх раніше — втратите чимало врожаю. Але до морозів теж не можна дотримувати, бо примерзнуть і посиплються з дерев", — пояснює 37-річний Василь Колесник, садівник із Ульянівки Кіровоградської області.

Він каже, що цього року через теплу погоду фрукти достигли раніше. Уже нині час починати зривати яблука й груші осінніх сортів. Зимові "Голден Делішес", "Симиренко" та груші "Ноябрську", "Виставкову", "Кюре" чи "Золотоворітську" знімають у кінці вересня — на початку жовтня. Найпізніше, в кінці жовтня, збирають пізньозимові сорти.

— Але треба слухати прогноз погоди, — говорить Василь Васильович про збір пізніх сортів. — Вони бояться вже трьох-чотирьох градусів морозу. Тому, якщо початок жовтня буде морозним, дотягувати до кінця місяця не можна.

Стиглість яблук і груш визначають за плодоніжкою, розповідає Колесник. Якщо вона здерев"яніла й стала ламкою — то вже час зривати плоди. У стиглих фруктах насіння коричневого кольору. А у деяких сортів яблук з"являється маслянистий наліт.

— Зривати потрібно тільки з плодоніжкою. Інакше в той отвір потраплятимуть бактерії і плід загниватиме. Коли зриваєте яблуко, не прокручуйте його. Припідніміть і потягніть у бік, — веде далі садівник.

Груші мають дуже тонку шкірку, тому їх зривають обережно, щоб не подряпати.

У погребі для дезінфекції підпалюю сірку

— На Буковині люди обривають груші в тонких рукавичках, — розповідає Колесник. — Бо навіть із дрібною подряпиною вони швидко гниють. Краще обривати плоди в другій половині дня — щоб не було ні роси, ні сонця.

Колесник говорить, що оптимальна температура для зберігання яблук — 2–4 градуси. Для груш — 1–2 градуси. Він зберігає плоди в погребі, в ящиках з-під бананів.

— Спочатку погріб дезінфікую. Підпалюю сірку й лишаю її тліти. Так вбиваю бактерії, — каже Василь.

Яблука складає до ящика в кілька шарів, а груші — в один. Ці фрукти люблять вологу, тому ящик краще накривати плівкою.

— Щоби дати плодам достатньо вологи, можна в погріб поставити ще й таз із водою. Зберігати груші в приміщенні з картоплею, буряком чи квашеними овочами не можна. Бо вони втягують запахи, й потім від них буде чутно погребом, — розповідає Василь Васильович.

При правильному зберіганні пізні сорти яблук й груш долежать до середини весни. Але городник каже, що створити такі умови для груш складно, тому пізньозимові сорти майже не вирощує.

Зараз ви читаєте новину «На стиглих яблуках з"являється маслянистий наліт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі