"Восени яблука й груші ще продовжують набирати ваги. Тому якщо зібрати їх раніше — втратите чимало врожаю. Але до морозів теж не можна дотримувати, бо примерзнуть і посиплються з дерев", — пояснює 37-річний Василь Колесник, садівник із Ульянівки Кіровоградської області.
Він каже, що цього року через теплу погоду фрукти достигли раніше. Уже нині час починати зривати яблука й груші осінніх сортів. Зимові "Голден Делішес", "Симиренко" та груші "Ноябрську", "Виставкову", "Кюре" чи "Золотоворітську" знімають у кінці вересня — на початку жовтня. Найпізніше, в кінці жовтня, збирають пізньозимові сорти.
— Але треба слухати прогноз погоди, — говорить Василь Васильович про збір пізніх сортів. — Вони бояться вже трьох-чотирьох градусів морозу. Тому, якщо початок жовтня буде морозним, дотягувати до кінця місяця не можна.
Стиглість яблук і груш визначають за плодоніжкою, розповідає Колесник. Якщо вона здерев"яніла й стала ламкою — то вже час зривати плоди. У стиглих фруктах насіння коричневого кольору. А у деяких сортів яблук з"являється маслянистий наліт.
— Зривати потрібно тільки з плодоніжкою. Інакше в той отвір потраплятимуть бактерії і плід загниватиме. Коли зриваєте яблуко, не прокручуйте його. Припідніміть і потягніть у бік, — веде далі садівник.
Груші мають дуже тонку шкірку, тому їх зривають обережно, щоб не подряпати.
У погребі для дезінфекції підпалюю сірку
— На Буковині люди обривають груші в тонких рукавичках, — розповідає Колесник. — Бо навіть із дрібною подряпиною вони швидко гниють. Краще обривати плоди в другій половині дня — щоб не було ні роси, ні сонця.
Колесник говорить, що оптимальна температура для зберігання яблук — 2–4 градуси. Для груш — 1–2 градуси. Він зберігає плоди в погребі, в ящиках з-під бананів.
— Спочатку погріб дезінфікую. Підпалюю сірку й лишаю її тліти. Так вбиваю бактерії, — каже Василь.
Яблука складає до ящика в кілька шарів, а груші — в один. Ці фрукти люблять вологу, тому ящик краще накривати плівкою.
— Щоби дати плодам достатньо вологи, можна в погріб поставити ще й таз із водою. Зберігати груші в приміщенні з картоплею, буряком чи квашеними овочами не можна. Бо вони втягують запахи, й потім від них буде чутно погребом, — розповідає Василь Васильович.
При правильному зберіганні пізні сорти яблук й груш долежать до середини весни. Але городник каже, що створити такі умови для груш складно, тому пізньозимові сорти майже не вирощує.
Коментарі