понеділок, 06 серпня 2018 06:26

На кущі аґрусу має бути не більше 20 гілок

— Хотіла вже викидати аґрус. На роботі підказали, як його можна підживити суперфосфатом. Але поливати треба не під кущ, а в рівчак, — говорить Юлія Матвієнко, 37 років, із села Жердя Чимерівського району Хмельницької області. — Роблю його сапкою навколо куща. Так добриво швидше доходить до коріння.

У рівчак наливає 5 л води. Посипає 50 г суперфосфату і 100 г деревного попелу. Поливає ще раз водою. За два тижні обприскує іншим розчином. Змішує 30 г сечовини у 10-літровому відрі води й додає трохи марганцівки, щоб розчин став рожевим. Обробляє рослину розчином рано вранці чи пізно ввечері.

— Не знала, що аґрус постійно треба вкорочувати. Думала — що пишніший кущ, то краще. А він і ріс собі вволю, але без ягід. На них сил не вистачало.

Першу обрізку аґрусу ­треба робити одразу після посадки. На кожній гілці має залишитися чотири бруньки. На наступний рік молоді пагони знову вкорочує на третину, а з прикореневих залишають шість-вісім найбільш розвинених. Решту вирізає. На третій рік, коли кущ дає перший урожай, він матиме 12–15 гілок різного віку. Тоді після збору ягід у листопаді вкорочує пагони поточного року, а з прикореневих залишає чотири найкращих. На п'ятий рік, коли плодоношення найбільше, на кущу має бути не більш як 20 різновікових гілок.

Зараз ви читаєте новину «На кущі аґрусу має бути не більше 20 гілок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі