понеділок, 10 червня 2013 00:45

На крапельному поливі картопля росте вдвічі вища

Автор: фото: Віталій ІВАНЧЕНКО
  Черкащанин Микола Сірченко розклав на городі шланги із форсунками — дірками для поливу. Так волога рівномірно надходить під корінь городини
Черкащанин Микола Сірченко розклав на городі шланги із форсунками — дірками для поливу. Так волога рівномірно надходить під корінь городини

64-річний черкасець Микола Сірченко встановив на городі крапельне зрошення. На 4 сотках землі торік уродило 160 відер картоплі.

— Закінчилися ті часи, коли по два-три дощики було в маю й у червні скільки ж, — розповідає чоловік. — Зараз клімат такий, що як не поллєш, від 40-градусної спеки все погорить.

Минулої весни чоловік придбав обладнання для крапельного поливу. Встановив біля стоків з даху два 2-"кубові" металеві баки. У них збирається дощова вода.

— Придбав півкілометра шлангів, десятьма відрізками розтягнув між рядками. Саджаю гребеневим способом, під ручний плужок. Як минають дощі, підключаю до ємностей з дощовою водою систему, відкриваю крани й регулюю подачу. Ставлю так, щоб із форсунок ледь крапало. Двох 2-"кубових" баків вистачає на два-три дні, залежно від інтенсивності поливу. За цей час ґрунт набереться достатньо вологи, щоб на кілька днів зробити перерву. Якщо дощів довго нема, зі скважини закачую воду в ці ж ємності й поливаю.

Напряму зі свердловини не поливає, бо не має редуктора для регуляції тиску в системі. Наступного року планує докупити труб і насоса, щоб брати воду для поливу з невеликої річечки за городом.

— Дочці й досі даю картоплю минулорічного врожаю. У неї город на сотку більший за мій, а картопля не вродила, ще до Пасхи доїли. Прикидав із жінкою, десь 40 відер із сотки хорошої вибрали в прошлом году. А ще ж якийсь мішок-другий дрібної нутріям згодував. Як не поливав колись, то в кращі часи відер 120 мали. То торішній урожай для мене рекорд.

Раз чи два на місяць прибирає труби для поливу, щоб просапати бур'ян, підгорнути картоплю.

— Оно бач, в кінці городу, де пару метрів до краю картоплі труби не достають, бадилля вдвічі нижче. Результат, як кажуть, — наліцо. Вода зі старих бачків йде з іржою, сітчастий фільтр мигом забивається. Чистю через день. За всією технологією полив має бути постійним і труби треба прокласти густіше, через півметра. Якщо тиск в них нагнітає помпа, треба обов'язково ще й редуктор, щоб не зірвало труби. Тоді буде рівномірна подача води по всіх частинах.

Після тривалого дощу кілька днів систему не підключає. Вмикає лише, як земля на глибині лопати стає сипуча.

— Крапельний полив добрий тим, що вода поступово просочується до коріння, не прибиває зверху землю. Ґрунт залишається рихлий, довше сохне. Коріння дихає.

100 і більше ягід загальною вагою 3 кг достигають протягом літа на кущі полуниці французького сорту Проф'южен. Рослина безперервно плодоносить із кінця травня до жовтня. За сезон цвіте до чотирьох разів. На кущі водночас є пуп'янки, цвіт, зав'язь та стиглі ягоди. Сорт стійкий до морозів і хвороб. За спеки понад +30°С родючість меншає.

Зараз ви читаєте новину «На крапельному поливі картопля росте вдвічі вища». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі