четвер, 31 травня 2007 19:02

Моркву проріджують двічі

"На початку червня сію моркву. Вона зберігатиметься аж до весни. Бо та, яку посадили у квітні, всю зиму не пролежить. Уже під Новий рік попліснявіє, погниє", — каже киянка Надія Віриненко, 44 роки. Жінка має город у Василькові поблизу Києва.

— Грядку кілька разів перекопую, щоб не залишилося грудочок. Бо із-за них морква повиростає кручена та роздвоєна, — викручує пальці й показує, які будуть плоди.

Перед посівом Надія перевіряє насіння. Воно містить ефірні масла, тому "свіжі" насінини пахучі. Якщо запаху немає — зернята не годяться.

— Деякі городники, щоб допомогти йому зійти, на декілька днів замочують насіння у воді, — говорить Віриненко. — А я сію сухе, тільки у вологу землю. На сухій грядці чекатимете сходів три тижні. Може й узагалі не дочекаєтеся. Морква засухостійка. Однак під час проростання й перші кілька тижнів без вологи не виживе.

На зиму моркву сіють у рядки, між якими 30–40 см. Насінини занурюють неглибоко, на 2–3 см. Якщо глибше, їм не вистачить сили пробитися нагору. Потім землю злегка ущільнюють — аби волога не випаровувалася. Грядку можна присипати перегноєм, торфом або накрити плівкою. Її знімають, щойно з"являться сходи.

— Тільки не вздумайте перед посадкою внести свіжий гній! Матимете потріскану моркву. Тріщини з"являться і якщо різко полити після довгої засухи, — застерігає жінка.

Моркву проріджують. Робити це треба обережно, щоб не травмувати рослину. Прорідження проводять двічі. Уперше — коли виросли 1–2 листки. Удруге — коли коренеплоди вже 1,5— 2 см завтовшки.

— Після проривання обов"язково підживлюю грядку. До тями приводжу її розчином комплексних мінеральних добрив. Також рихлю після кожного дощу та поливання, — веде далі Віриненко.

Пізню моркву господиня збирає восени, до заморозків. Підморожена зберігається погано. Коренеплоди підкопує лопатою, вибирає з грядки та очищає від землі. Якщо не зробити цього відразу, морква в"яне й гірше лежить.

— Одразу після збору в ящики не складаю, — ділиться жінка. — Лишаю полежати кілька днів на кучі, щоб охололи. Тоді викладаю в дерев"яні ящики й пересипаю піском.

Зараз ви читаєте новину «Моркву проріджують двічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі