У лютому час садити живці виноградної лози. Коли потеплішає, їх переносять у відкритий ґрунт. Як це зробити правильно, розповідає доцент кафедри садівництва Національного аграрного університету Василь Гонтар, 59 років.
— Лозу на живці ріжуть восени, як опаде виноградне листя. На гілці має бути 6–12 вузлів. Пагін на кілька секунд занурюють у 3-відсотковий розчин мідного або залізного купоросу — від хвороб та шкідників. З осені до часу висадки живці зберігають у вологому піску, у прохолодному приміщенні (+4 градуси). У лютому виноградні гілочки дістають і вимочують три дні. Потім ріжуть на частини по 30–40 см. На пагоні має бути три вузли. Два з них саджають у землю, щоб живець пустив коріння, а один залишають нагорі.
Гілочку треба подивитися у зрізі. Якщо всередині вона зелена — приживеться. Із коричневою чи сірою серцевиною не ростиме.
Живці саджають у суміш із чорнозему (1 частина), перегною (2 частини) і піску (2 частини). Удома пагінці можна висадити у відрізану пластикову пляшку. Знизу роблять дірочки, щоб стікала вода.
Живці люблять вологу й теплу землю. Якщо чорнозем чи пісок зберігалися надворі, за кілька днів їх заносять у приміщення. Можна полити змішаний субстрат теплою водою.
Пляшки з живцями ставлять на підвіконні. У березні їм світла вистачає. У похмурі дні бажано досвічувати лампами. Поливають рослини по мірі підсихання ґрунту.
У квітні живці починають рости. Тоді їх варто удобрити. Раз на два тижні замість води поливають 0,3–0,5% розчином азотних добрив чи селітри.
Виноград пересаджують у відкритий ґрунт наприкінці травня, коли вночі вже немає заморозків. За тиждень до пересадки горщики виносять надвір і ставлять у затінку. Рослини мають адаптувалися до світла. Потім їх виставляють на півтори–дві години на сонце — вранці і ввечері, коли воно не пекуче.
— Після пересадки живці ще слабкі, — каже Василь Терентійович. — Якщо вночі похолодання, пагінці варто накрити. Можна взяти ті самі пляшки, в яких вони росли.
Урожай молоді пагінці дають за три роки. Іноді вже на другий рік на лозі може з"явитися кілька перших ягід.
Коментарі