четвер, 07 лютого 2008 14:47

Молодий виноград дасть перші плоди через три роки

У лютому час садити живці виноградної лози. Коли потеплішає, їх переносять у відкритий ґрунт. Як це зробити правильно, розповідає доцент кафедри садівництва Національного аграрного університету Василь Гонтар, 59 років.

— Лозу на живці ріжуть восени, як опаде виноградне листя. На гілці має бути 6–12 вузлів. Пагін на кілька секунд занурюють у 3-відсотковий розчин мідного або залізного купоросу — від хвороб та шкідників. З осені до часу висадки живці зберігають у вологому піску, у прохолодному приміщенні (+4 градуси). У лютому виноградні гілочки дістають і вимочують три дні. Потім ріжуть на частини по 30–40 см. На пагоні має бути три вузли. Два з них саджають у землю, щоб живець пустив коріння, а один залишають нагорі.

Гілочку треба подивитися у зрізі. Якщо всередині вона зелена — приживеться. Із коричневою чи сірою серцевиною не ростиме.

Живці саджають у суміш із чорнозему (1 частина), перегною (2 частини) і піску (2 частини). Удома пагінці можна висадити у відрізану пластикову пляшку. Знизу роблять дірочки, щоб стікала вода.

Живці люблять вологу й теплу землю. Якщо чорнозем чи пісок зберігалися надворі, за кілька днів їх заносять у приміщення. Можна полити змішаний субстрат теплою водою.

Пляшки з живцями ставлять на підвіконні. У березні їм світла вистачає. У похмурі дні бажано досвічувати лампами. Поливають рослини по мірі підсихання ґрунту.

У квітні живці починають рости. Тоді їх варто удобрити. Раз на два тижні замість води поливають 0,3–0,5% розчином азотних добрив чи селітри.

Виноград пересаджують у відкритий ґрунт наприкінці травня, коли вночі вже немає заморозків. За тиждень до пересадки горщики виносять надвір і ставлять у затінку. Рослини мають адаптувалися до світла. Потім їх виставляють на півтори–дві години на сонце — вранці і ввечері, коли воно не пекуче.

— Після пересадки живці ще слабкі, — каже Василь Терентійович. — Якщо вночі похолодання, пагінці варто накрити. Можна взяти ті самі пляшки, в яких вони росли.

Урожай молоді пагінці дають за три роки. Іноді вже на другий рік на лозі може з"явитися кілька перших ягід.

Зараз ви читаєте новину «Молодий виноград дасть перші плоди через три роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі