пʼятниця, 15 квітня 2011 04:00

Міні-трактором обробляють 20 соток землі

Автор: фото: Тетяна Щербатюк
  Менеджер із продажу міні- та мототехніки вінницького автосалону ”Азимут” Тимур Лаврик показує трактор місцевому фермеру Володимирові Бельдію. Трактором можна виконувати майже всі сільськогосподарські роботи
Менеджер із продажу міні- та мототехніки вінницького автосалону ”Азимут” Тимур Лаврик показує трактор місцевому фермеру Володимирові Бельдію. Трактором можна виконувати майже всі сільськогосподарські роботи

У селі Князе-Григорівка Великолепетиського району Херсонщини двічі на рік збирають урожай картоплі. Для полегшення городньої роботи використовують міні-техніку.

— У нас газу немає, і невідомо коли буде. Зате клімат позволяє перший урожай збирати в червні, а другий — на початку жовтня. Живемо із продажу городини, — каже місцевий 33-річний Андрій Курас. — За два роки я побудував хату на шість великих комнат, покупив усі меблі, техніку та обладнав ванну кімнату.

Князе-Григорівка лежить у басейні Каховського водосховища. Селяни поливають городи за допомогою зрошувальної системи, яка качає воду із Дніпра.

— Хати продають за копійки. Багато пустує. Я маю кілька городів по селі. Усього близько 2 гектарів. Самі розумієте, що все руками не обробиш. Міні-техніка сильно підвищує продуктивність праці. У мене є мотоблок, культиватор, мотокультиватор та міні-тракторець. Культиватором я розпушую ґрунт рано навесні. Він також унічтожає коріння бур'янів. Тому ним можна сапати міжряддя картоплі, моркви, кукурудзи, буряків, доки рослини невисокі.

Культиватори бувають бензинові й електричні.

— У мене електричний. Ним можуть працювати навіть жінки та пожилі люди.

Сучаснішою технікою є мотокультиватор. Його використовують для підгортання та прополювання рядків.

— Він гарно рихлить землю, вносить добрива, компост. У наших краях просто незамінний, бо в нас багато цілини. Для підгортання колеса замінюю на ґрунтозацепи і приєдную підгортальники. Працює техніка при температурі від мінус 3 до плюс 40 градусів. Тобто можна обробляти землю в будь-який сезон. Ним також збирають урожай. Наприклад, підкопують овочі.

Паровими монокультиваторами обробляють ґрунт, просапними — знищують бур'яни. Є ще універсальні, що годяться для всякої роботи. Від мотоблока відрізняються хіба ціною. Коштують дешевше завдяки ланцюговому редуктору.

— Мотоблок майже кожна сім'я має. Ним можна замінить плуга, культиватора, окучувача. Якщо прикріпити ще двоє коліс і причеп, то можна перевозити картоплю з городу. Обладнати як сінокосарку легко за 15 хвилин.

Міні-трактор має місце для водія. Його застосовують для обробки менших земельних ділянок порівняно зі звичайними тракторами.

— Ним я косю траву для корови, розпорошую міндобрива, чистю двір від снігу. Маю різні насадки: для збору трави та листя, для прибирання снігу, косіння трави різної висоти, поливання. Усі навісні агрегати приєднувати просто, без ключів та гайок. На заводі, як правило, машину обладнують газонокосаркою. От тільки треба купувати в спеціалізованому центрі, щоби було гарантійне обслуговування. Це найдорожча річ із усієї дрібної техніки.

Міні-трактором обробляють не менше ніж 20 соток землі, інакше йому не буде де розвернутися. На ділянці також не мають близько рости дерева.

Зараз ви читаєте новину «Міні-трактором обробляють 20 соток землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі