четвер, 26 липня 2007 16:09

Михайло Юровець робить пастки для личинок хрущів

"Уже два роки потерпаю від личинок хруща. Вони підгризли половину нових саджанців яблук та абрикосів. З"їли коріння суниці. По всьому городу, де не копну, викопую білу скручену гусінь", — розповідає 49-річна Марія Сахненко з міста Бровари під Києвом.

Жінка кілька разів перекопувала город і вручну вибирала личинки. Але зрозуміло, що  знайти всіх їй не вдалося. Вони продовжували псувати городину. Нещодавно взялися за картоплю. Вигризають у бульбі дірку і повзуть до іншої картоплини.

— Сусіди порадили повісити декілька шпаківень, щоб пташки поїдали хрущів. Та від цього теж багато толку не було. А хімією травити город не хочу. Навіть не знаю, що робити з цим напастям, — бідкається Сахненко.

35-річний Михайло Юровець із міста Прилуки Чернігівської області, аби позбавитися від шкідників, робить на городі пастки.

— Личинки на городі з"являються разом зі свіжим гноєм. Або навесні, коли хрущі їх відкладають. Найстрашніше — що зараз зими теплі й від морозу паразити не гинуть. От і маємо з ними в останні роки клопіт, — ділиться чоловік.

Щоб знищити на городі шкідників, він викопує лунку глибиною у штик лопати, закидає її свіжим гноєм та присипає землею. Біля кожного "капкану" ставить помітку. До лунки з усіх боків приповзають личинки. І самі жуки відкладають яйця прямо у ямку. Наступного року городник розриває пастку і знищує гусінь.

— До мене ці жуки вже третій рік не потрапляють, — каже 59-річна Мирослава Занівець із міста Городок Хмельницької області. — Я за порадою знайомого знищила на городі весь пирій, бо жук на нього летить.

Городниця вирішила взагалі не вносити на грядки свіжого гною, щоб не приманювати шкідників. Землю підживлює компостом, який готує сама. У яму кидає бур"ян, траву, бадилля, присипає гноєм та землею. Використовує його на другий-третій рік. Тоді личинки виростають великі, їх легко помітити і знищити. Узимку жінка прибирає з компосту сніг. Він промерзає й у верхньому шарі личинки гинуть.

— Цього року вигадала новий спосіб — запускаю у компост курей. Вони розрихлюють компост і з"їдають усіх шкідників, — ділиться Мирослава Занівець.

Коріння рослин занурюють у хімікати


37-річний Василь Неріжан, завідувач відділу інсектицидів у столичному магазині "Сад" біля метро Житомирська, розповів як боротися з хрущем та його личинками за допомогою хімічних препаратів.
— Хрущі летять на ділянки, де ростуть берези, сливи та малина. Обсідають рослину з усіх боків. Спочатку можна трохи потрясти дерева та потоптати шкідників ногами. Потім раджу обприскати рослини препаратами "Актеллік", "Аріво" та "Циткор", — каже Василь.
Закладаючи нову грядку, треба обмокнути коріння рослин у суміш глини, води та цих препаратів. А суницю можна поливати розчином "Актари" до цвітіння або наприкінці серпня, коли личинки перетворюються на жуків.

Зараз ви читаєте новину «Михайло Юровець робить пастки для личинок хрущів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі