четвер, 16 серпня 2007 17:47

Михайло Баран вирощує п"ять видів кавунів

Автор: фото: Христина ШЕВЧУК-СТАРЕЦЬКА
  Михайло Баран із села Підгородище Перемишлянського району Львівської області зі своїми внучками — 10-річною Марічкою (ліворуч) та 7-річною Василинкою. Дівчата тримають гібриди кавуна ”Чарльзтон-грей”. Їх збирають у серпні—вересні. Кавуни мають світлу шкір
Михайло Баран із села Підгородище Перемишлянського району Львівської області зі своїми внучками — 10-річною Марічкою (ліворуч) та 7-річною Василинкою. Дівчата тримають гібриди кавуна ”Чарльзтон-грей”. Їх збирають у серпні—вересні. Кавуни мають світлу шкір

55-річний Михайло Баран із села Підгородище Перемишлянського району Львівської області збирає зі свого городу кілька видів баклажанів, солодкого перцю, кабачків, помідорів і навіть кавунів та динь. Розсаду овочів вирощує з насіння французької компанії "Тезьє". Торік представники фірми привезли господарнику насіння й попросили посадити для експерименту. Днями приїхали до Барана подивитися на результати.

— Французи зробили великі очі, коли на мій город зайшли, — усміхається Михайло Баран. — Вони й самі не повірили, що овочі, які вирощують переважно у південних областях України, можуть так гарно вродити на Львівщині.

Михайло Васильович веде на город біля двоповерхової хати. Вузькі грядки з баштанними та теплолюбними овочами тягнуться на кілька десятків метрів. На початку кожної — дерев"яні таблички з назвою культури.

Баран вирощує п"ять видів кавунів — ранній "Стетсон" збирають у червні—липні. Пізні "Нельсон" і "Чарльстон-ґрей" — на початку серпня — наприкінці вересня.  Ще два сорти не мають назви, вони якраз достигають.

— "Нельсон" цього року вродив дуже великий, ось цей не менше 15 кілограмів має, — намагається підняти велетенського смугастого кавуна. — Усі кавуни дуже солодкі, особливо "Чарльстон-ґрей". У нього біла шкірка, а м"якоть звичайна, червона.

Городник висіває насіння всіх сортів кавунів у горщики на початку квітня. Висаджує пагони в травні, коли вже напевно бачить, що не буде заморозків. Каже, торік весна була холодніша. Довелося накривати саджанці агроволокном, яке пропускає вологу, повітря та добре зберігає тепло. Цього року садив кавуни у відкритий ґрунт. Перед оранкою вносив нітрофоску. Через два тижні після посадки удобрював курячим послідом. Ґрунт двічі прополював та рихлив.

— Вирощувати кавуни може кожен, — запевняє Баран. — Головне, мати добре насіння й дотримуватися технології. Цього року й засуха була, і холод, а минулого тижня взагалі град навалився — ледь усе не побив. Але мої рослини вистояли.

Перці завбільшки зо два чоловічі кулаки рясно обліпили стебла

За такими ж правилами Баран вирощує дині, баклажани, перець. Дині посадив поряд з кавунами. Найкраще вродили сорти "Ґолді" та "Фламенко" — великі, солодкі, з надзвичайним ароматом.

Далі на грядці росте шість різнокольорових гібридів солодкого перцю. Плоди завбільшки зо два чоловічі кулаки рясно обліпили високі стебла. На них може вродити 50-60 т з га. Господар каже, що перець уже двічі збирали. Найбільше пишається фіолетовим "Віолліно".

— Коли він повністю достигне, стане червоним, — стверджує. — Але перець уже дозрів, його можна зривати. У магазинах фіолетовий цінять дорожче.

Із усіх сортів баклажанів найбільшою виросла "Боніка". Плоди заокругленої форми дотягують до кілограма. Із півсотки городник планує зібрати 2 т овочів.

— Ось ці кабачки я називаю "українськими бананами", — Михайло веде до високих кущів із тонкими та довгими яскраво-жовтими плодами. Це "Мері Ґолд", їх можна їсти сирими.

Чоловік розламує кабачок навпіл і відкушує разом зі шкіркою.

— Куштуйте, не бійтеся! Дружина їх тушкує, смажить, консервує, — каже. — Такі "банани" дуже гарно виглядають у банці з помідорами й огірками.

Овоч солодкий, пахне динею, за смаком і справді нагадує банан. Насіння кабачків Михайло Васильович висаджує одразу в ґрунт.

Помідори ростуть скраю, стебла підв"язані до високих патиків. Плоди теж рясніють — усі налиті соком, без плямочок. Від фітофтори Баран обробляє їх тричі, щоразу різними засобами — "Акробатом", "Радоміл-ґолдом" і востаннє — бордоською рідиною.

— Зараз дуже модні помідори сорту "Черрі", — показує на високі стебла, обвиті намистом із червоних кульок. — Це гібрид "Гармонія", з гектара їх збирають по 20 тонн, це вдвічі менше за звичайні помідори. Але їх вигідно вирощувати, бо користуються попитом.

Для родини Баранів зараз гаряча пора — усі гуртом збирають урожай. Овочі продають у львівські супермаркети.

За радянських часів на полі Барана стояли колгоспні теплиці. Михайло Васильович керував городньою бригадою. Коли ж колгосп розпався, продовжив овочівництво самотужки.

— Я самоук — усю технологію за книжками й журналами вивчив, — зізнається. — Любов до грядок мені покійний дід Микола передав. Він був городником на все село.

Учені вивели низькокалорійний кавун

Американські вчені вивели новий малокалорійний сорт кавуна.
— Селекціонери роками виводили більш солодкі ягоди. А ми вивели сорт для тих, кому не можна їсти багато солодкого.
Новий кавун містить удвічі менше цукру, ніж звичайні сорти. Але дослідники запевняють, що в ньому так само багато вітаміну А та калію.

Зараз ви читаєте новину «Михайло Баран вирощує п"ять видів кавунів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі