понеділок, 22 жовтня 2012 00:30

Лисички висівають на корені саджанців

Автор: фото: ОЛЬГА ЧЕРНЕНКО
  Деревину руйнують опеньки, гливи та шиїтаке. Решту грибів можна сіяти під фруктові дерева
Деревину руйнують опеньки, гливи та шиїтаке. Решту грибів можна сіяти під фруктові дерева

Роман Кухаренко 34 роки, з райцентру Звенигородка Черкаської області закладає сад фундука. Під кожен саджанець сипле зерно пшениці, заражене грибницею трюфелів і лисичок.

— Трюфеля ростуть на глибині 40 сантиметрів. Виростуть через три роки, а лисички й інші гриби садять мілкіше — дадуть урожай за три-чотири місяці. Якщо грудень не буде холодний, перший урожай зберу ще цього року. Наступний у травні, та знов восени. Родять двічі на рік.

Роман має 250 видів грибів. Рижиків та опеньків по п'ять, а глив і шампіньйонів — по 12. Маслюків має шість різновидів. Сипле зерно на коріння саджанців, пригортає землею. На одне деревце достатньо 50 г зараженої пшениці. Під дорослим деревом засівають 100 г. Для цього розкопують землю на 2 м навколо стовбура.

— Саджаю разом із деревами, бо більшість рослин живуть завдяки грибковим культурам. Дерево руйнують лише гливи та шиїтаке. З грибами не дружить тільки капуста. Дерево з грибами краще родить, стійкіше до хвороб.

Морозів грибниця не боїться. Весною та влітку поливають, але помалу, бо в болоті грибниця згниє.

— Піддубник, посаджений на зерні пшениці, може рости під яблунею та сливою. Первинний міцелій гриба можна привити до будь-якого дерева. Якщо висівати природнім способом — набрати старих грибів, подрібнити, 2 години настояти у воді та вилити під дерево, то піддубник прийметься тільки під дубом, а маслюк під сосною, бо грибниця приживеться лише під тим деревом, під яким росла раніше.

У землі грибниця живе й плодоносить стільки, скільки живе дерево.

— Схожість грибниці на зерні 90 відсотків. Хтось висипав на листя, а так вона не буде рости, а в когось земля перенасичена хімією. Знайомому, який має яблуневий сад,  відмовив у грибниці, бо він пирскає весь час.

Після посіву грибів дерева не можна також обробляти антигрибковими препаратами. Вони знищать грибницю. Вона гине й від неправильного збору грибів.

— Бив би по руках тих, хто зрізує гриби ножем. Зріз — це рана. Туди потрапляє цвіль, і гриб гине.

Правильно розхитувати гриб, а потім викручувати його, як шуруп.

Від опеньків фруктові дерева всихають

Опеньки не варто садити під фруктовими деревами. Вони руйнують деревину. Садять їх у пеньках чи кряжах розпиляного дерева.

— Буде рости у будь-чому, навіть в акації. Тільки не в хвойному дереві, бо у них надто багато смол. Дрелькою наробіть дірок та насипте зерна. Зверху накрийте соломою, щоб деревина не висохла на сонці. Час від часу слід поливати, — каже Роман Кухаренко.

Якщо пеньок старий, перед посівом його треба замочити на три-чотири дні. Але краще садити у свіже спиляне, бо давні пні вражені пліснявою. Вона конкуруватиме із грибницею за деревину.

 

1200

доларів коштує 1 кг насіння трюфелів, найдорожчих грибів. На другому місці білий гриб, на третьому — підберезовик, підосиновик. Найдешевші — гливи. Насіння з грибницею продають по 100 г.

 

Зараз ви читаєте новину «Лисички висівають на корені саджанців ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі