четвер, 06 березня 2008 18:17

Лимон треба удобрювати попелом

На лимонному дереві 33-річної Олени Ситник із села Бабичівка Глобинського району на Полтавщині зав"язалися маленькі плоди. Їх майже не видно. Один бутон ще цвіте. Саджанець купила в Кременчуці за 45 грн три роки потому.

— Коли він цвіте, кімнату заповнює приємний аромат, схожий на жасмин. Дихати дуже легко, — розказує жінка. — Із появи плодів до їх достигання пройде 90 діб. Торік лимони чомусь опали.

Рослина стоїть на стільці у 5-літровому чорному горщику біля вікна. У такій ємності він може рости 20–30 років без пересадки. Темний вазон довше зберігає вологу.

— Вазон із деревцем треба поставити біля вікна, на відстані до 30 сантиметрів. Але так, щоб узимку воно не примерзло. Ця рослина південна, тому потребує багато світла. Повертати в інший бік чи переносити її не можна — цитрус уже вибрав собі, як він ростиме. Інакше він може скинути листя і загинути, — веде далі Олена. — Не варто ставити лимон і біля батареї. Не можна, щоб на листя попадали потоки теплого повітря.

У горщику до трьох разів на рік треба знімати до коренів верхній шар ґрунту і підсипати кількасантиметровим шаром перегною або землі з-під сосни чи ялини.

— Таку землю ми брали в Устимівському дендропарку, — розповідає Ситник. — Корені лимона розташовані близько до поверхні. Раз на п"ять тижнів його корисно поливати попелом, розведеним у воді: столову ложку на літр теплої води.

Поливає цитрусове дерево по мірі висихання ґрунту. А збризкує листя теплою водою щодня. Додає: якщо зірвати один лимон, інші опадуть.

Зараз ви читаєте новину «Лимон треба удобрювати попелом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі