пʼятниця, 19 листопада 2010 07:00

Лілії цвітуть при 10 градусах тепла

Марта Ставкова, 37 років, з Івано-Франківщини у листопаді висаджує лілії у вазони. Зацвітають на 8 Березня:

— Вибираю найбільші цибулини. Якщо висаджувати дрібні, бутони не розквітнуть. На дно горшка кладу дренаж із дрібних камінців чи битої керамічної посуди. До садової землі додаю дві жмені просіяного cухого піску. У вазон висаджую по три цибулини плоскою стороною до стінки, щоб не торкалися одна одної. Дехто "вкручує" в ґрунт, але така цибулина не буде цвісти. Висаджую на глибину чотири сантиметри.

Зверху цибулину накривають мохом або засипають піском. Поливати не треба.

— Вазони ставлю в льоху чи гаражі, там температура не вище 5–8 градусів. Минулої зими до комори забрала, бо морози сильні були. На 40–50-й день, коли квітка починає проростати, забираю в теплу кімнату. Кілька днів прикриваю від сонця, аби потроху до нього звикла.

Найкраща температура для цвітіння + 10°С. Поливаю через день по краю вазона. Якщо вода попаде в цибулину, вона загниє і пов'яне.

Коли рослина перецвіте, Марта Ставкова ще кілька днів тримає її на балконі, не поливає, щоб відмерло стебло. Суху цибулину переносить у підвал. В червні виймає цибулини з горшків, очищає від землі.

До Різдва можуть зацвісти тюльпани. Треба брати сорти Крістмас марвел, Парад, Б'юті Апельдорн.

— Відбираю цибулини вагою не менше 30 грамів. Чешуйки мають тісно прилягати одна до одної. Висаджую їх у довгий вазон з добре спушеною землею. Відстань між цибулинами тримаю два сантиметри. Вазон ставлю в прохолодне місце, з температурою до п'яти градусів. Поливаю щодня.

За три тижні до цвітіння тюльпани переносять у кімнату. Коли зацвітуть, їх ставлять на холодний балкон чи в комору. Цвістимуть 10 днів.

Зараз ви читаєте новину «Лілії цвітуть при 10 градусах тепла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі