вівторок, 15 квітня 2008 16:32

Личинки хруща їдять коріння дерев

Михайло Пономар, 74 роки, із села Яснозір"я біля Черкас має 14 яблунь. Садом займається 12 років, вирощує сорти Ровесник Гагаріна, Макінтош, Київське, Семеренка.

— Позаторік помітив, що яблуні почали пропадати. Навіть калина біля криниці засихала. Я взяв кущ за гілки й потягнув на себе — він легко вирвався. Як гляну, а там зо піввідра хробаків! Личинки хруща переїли коріння і до стовбура добралися. Я подивився, а воно таке й біля дерев, — розповідає Пономар.

Пенсіонер купив засіб від шкідників "Баз-1", розвів його водою за інструкцією.

— Купував найслабший препарат, є сильніші, — ділиться. — Узяв такий залізний пруток, менший по діаметру за лома, поробив отвори в землі навколо дерева. І з кухлика заливав розчин двічі за літо. Устиг урятувати половину саду. А ще чув від людей, що можна заливати в ті отвори воду, аж доки вона не вийде на поверхню. Нібито від личинок хруща можна позбавитися і без хімії. Сам так не робив.

У травні хрущ відкладає яйця у ґрунт. За місяць з"являються личинки завдовжки 5 см. Спершу вони харчуються перегноєм, відмерлими корінцями. Потім і корінням рослин. На зиму опускаються нижче, а весною знову під"їдають корені. У землі личинки живуть три роки. Найбільше їх на ділянках із полуницею та малиною. Жуки їдять листя плодових дерев.

— Перед тим як висаджувати деревця, уважно огляньте землю, — радить садівник. — Якщо треба, зберіть личинки. Я коріння молодих дерев завжди у глині із гноєм замочую.

Зараз ви читаєте новину «Личинки хруща їдять коріння дерев». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі