пʼятниця, 24 вересня 2010 02:26

Квасолю зберігають із кропом

58-річний Василь Махорко з села Скоморохи на Львівщині каже, що найнебезпечнішим шкідником для квасолі є жук-зернівка. Личинки потрапляють у тріщини дозрілих стручків.

— Біда в тому, що жуки потрапляють у квасолю ще в полі. Там і починають розмножуватися. За рік самка дає шість приплодів, — пояснює. — Якщо в мішок потрапить хоча б одна заражена квасолина, вважайте, весь ваш урожай пропав.

Перед зберіганням краще вилущити квасолю. Декілька днів просушити надворі. На дно мішка покласти розрізані навпіл зубки часнику або насіння кропу. Тримати в холодному місці, найкраще в льоху або на балконі. Квасоля не боїться морозу. При мінусовій температурі зернівка не плодиться, при -10°С гине. Якщо немає можливості весь урожай зберігати на морозі, то на три дні бобові кладуть у морозилку.

— Можна вилущену квасолю підсушити в духовці три хвилини. Її шкірка трохи зморщиться, але на смак це ніяк не вплине. Коли охолоне, засипте в 3-літрові банки і герметично закрийте пластиковими кришками. Зберігайте в холодному місці, щоб не потрапляло світло і волога.

Зараз ви читаєте новину «Квасолю зберігають із кропом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі