Ексклюзиви
четвер, 30 вересня 2010 18:27

Кущі підсипають попелом й опалою хвоєю

Автор: фото: Ольга ДЕНИС
  Вінничанка Оксана Воронець у саду посипає дерево попелом. Потім утеплить його сухим гноєм
Вінничанка Оксана Воронець у саду посипає дерево попелом. Потім утеплить його сухим гноєм

У жовтні сад готують до зими. Дерева і кущі обкопують, поливають, підживлюють та утеплюють. Вінничанка 55-річна Оксана Воронець виростила у саду біля хати шість яблунь, дві груші. Також має малинник, кущі смородини та порічок. Щороку збирає гарний урожай.

— Щоб не втратити урожай передчасно, дерева треба рясно поливати. Бо восени починає сильно рости і розвиватися коріння. Перед поливом обкопую дерева приблизно на 2 метри, аби вода краще поступала до коріння, — говорить Оксана Леонідівна. Під кожен стовбур виливаю 10 відер води. Під кущ — удвічі менше.

Воронець радить обкопувати дерева лопатою, кущі — вилами, щоб не пошкодити коріння.

— Молоді рослини обкопую обережно, неглибоко. Грудки залишаю нерозбитими, щоб у них вимерзли шкідники. Землю під деревами і кущами перший раз оброблюють навесні. Лише малину спушую один раз — у жовтні. Якщо цього не робити, стебла будуть слабкими, ягоди дрібнішими.

Восени садівники стимулюють ріст коріння калійними та фосфатними добривами. Їх можна замінити попелом із гілок листяних дерев.

Він містить калій, фосфор, вапно, бор. На відро води беру марганцівки на кінчику ножа. У блідо-рожевий розчин додаю одну або дві склянки деревного попелу. Беру його із груби. Просіюю від непрогорілих грудочок. Коли не маю часу, просто посипаю попелом скопану землю навколо дерева. Під час дощу добриво буде поступово просочуватися до коріння.

Біліть стовбур не вище півтора метра

Перед холодами землю навколо дерев і кущів утеплюють. При -12°С дрібне поверхневе коріння починає примерзати. На наступний рік дерева хворіють, погано родять, кущі всихають. Для утеплення їх засипають мульчею. Це сухий гній або торф. Також застосовують для утеплення солому, глицю, тирсу, опале листя, скошену траву, хабазу. У безсніжну морозну зиму утеплюючий шар захищає поверхневе коріння на глибині до метра.

— Коли прогнозували дуже морозну зиму, я стелила під дерева солому. Але під нею замножилися хрущі. Також її погризли миші. Від тирси під кущами заводяться мурахи. Найкраще посипати опалою хвоєю. Вона добре тримає тепло і пропускає воду. Навесні під нею не ростуть бур"яни.

У жовтні спилюють сухі гілки. Обрізають їх біля самого стовбура. Місця зрізів зачищають садовим ножем і дезінфікують.

— На літр води розводжу чайну ложку мідного купоросу. Намочую ганчірку і змащую зрізи. Коли висохне, замазую рани варом. До зими також білю стовбури дерев. Це захищає кору від обмерзання і розтріскування. Для розчину на відро води беру 2,5 кілограми вапна та півтори коров"ячого гною чи глини. Так побілка краще липне до деревини. Можна купити у господарчому магазині готове вапно з клеєм. Біліть стовбур не вище півтора метра.

Зараз ви читаєте новину «Кущі підсипають попелом й опалою хвоєю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути