понеділок, 18 листопада 2019 05:21

Кущ хризантеми ділять раз на три роки

Автор: Ольга Стенько
  Хризантеми, що ростуть на вулиці, готують до зими. Обрізають верхівку і накривають землею чи хвойними гілками
Хризантеми, що ростуть на вулиці, готують до зими. Обрізають верхівку і накривають землею чи хвойними гілками

— Пік популярності хризантем був років п'ять тому. Всі їх хотіли, брали на розмноження, — розповідає Інна Авраменко, 41 рік, співвласниця розплідника рослин "Дві сестри" в місті Зіньків Полтавської області. Хризантеми вирощує понад 15 років.

— З тієї пори бум спав, бо рослина важка в догляді. Зараз більшість купує на подарунок як букет, але не для того, щоби вирощувати. Утім, є можливість зберегти емоції надовго. За належного догляду хризантеми будуть квітнути не один рік.

Коли удома квітка у горщику відцвіте і почне всихати, гілки обрізає під корінь. Землю зволожує. Рослину ховає у погріб. Протягом зими не поливає. На початку березня дістає з підвалу, ставить на підвіконня. Тільки-но пройдуть заморозки, висаджує у ґрунт.

Хризантеми, що ростуть на вулиці, готує для зими. Після того, як верхівка відсохла, корінець присипає землею — так само, як троянди. Можна прикрити хвойними гілками. Тирсою не треба.

— Улітку варто добре поли­вати. Хоча б раз на ­тиждень, бо в нас нині сухі літа. І, як і всім рослинам, давати підживку. Дуже гарне добриво для сільської місцевості — курячий послід. Обов'язково переброжений. Розведений один до двадцяти. Або під ямку сиплять перегній. Але зараз своє органічне добриво мають не всі. Значить, є сенс купувати.

Хризантему можуть знищити шкідники. Корінь під'їдають личинки хруща, медведка. Листя їдять тля і павутинний кліщ — тріпс. Від шкідників квітник обробляє щомісяця.

— Щоби кущ зберіг форму кулі, є секрет. Дрібноквіткову треба посадити на вільному місці. Щоб нічого не росло в радіусі мінімум 60 сантиметрів. Багато клієнтів приходять і кажуть: "Ваша кулька у мене не вийшла. Квітка росте худа й висока". Я одразу питаю, чи не посадили її між іншими квітами? Тому що хризантемі в квітнику затісно. Не можна навіть чорнобривці сіяти. Максимум — маленька травка. Якщо місця достатньо, кулька формується сама.

Хризантема добре розмножується черенкуванням, як і троянди. Приживається краще — треба лише врахувати час цвітіння. Черенкування проводять із весни до середини літа.

— У вологу землю в тіньочку увіткнути обрізану гілку й накрити банкою. Щоб зацвіли вирощені з букета, треба повозитися: притіняти і бризкати хімією. Раз на три роки обов'язково кущ розділяти, коли він розростається великий. Викопати, розрізати на чотири частини і розсадити.

Зараз ви читаєте новину «Кущ хризантеми ділять раз на три роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі