понеділок, 13 січня 2020 07:40

Королівські орхідеї зацвітають від стресу

Автор: ФОТО НАДАНЕ ІРИНОЮ ГРИНЕВИЧ
  Орхідеї поливають тільки теплою водою. Інакше настане температурний шок і почнуть відмирати корені
Орхідеї поливають тільки теплою водою. Інакше настане температурний шок і почнуть відмирати корені

— Як почала вирощувати королівські орхідеї, то не знала, як до них підійти, — каже 56-річна Ірина Гриневич із міста Новомосковськ Дніпропетровської області. — Раніше їх могли мати тільки королі. Віднедавна стали доступними.

Королівські орхідеї унікальні у всьому. Горщики, ґрунт та умови вирощування — усе не таке, як в інших. Одні з небагатьох рослин, що квітнуть узимку. Для цього мають бути суха земля і вологе повітря.

На ринку продаються десятки видів королівських орхідей. Найпростіший у вирощуванні фаленопсис. Він добре переносить кімнатні умови. На відміну від гібридних сортів, яким потрібні тепличні світло й температура.

Ірина Гриневич вирощує сорти Утопія, Каскад, Королівська Афродита, Ванда та Каланта. На їхніх пелюстках поєднуються кілька відтінків.

У січні поливає їх раз на тиждень. Залишки води мають стекти по горщику вниз до піддона. Звідти їх слід вилити, щоб не збиралися калюжі. Бо швидко охолонуть на підвіконні і підморозять корені.

— Для пишного цвітіння орхідеям потрібні не так добрива, як спокій, — розповідає жінка. — Найбільше страждають від надмірної уваги. Коли їх часто поливати, коріння починає гнити. Навіть активно квітучі орхідеї вимагають мінімального поливу. Рослини зрошують теплою водою. Інакше настане температурний шок і почнуть відмирати корені.

Вологість повітря можна підвищувати обприскуванням. Але так, щоб вода не збиралася у пазухах листків. Там може початися гниття. Краще горщики з рослинами ставити на піднос із камінцями з водою. Хорошим способом підвищення вологості є декоративний фонтанчик.

— Орхідеї пишніше цвітуть на південно-східних вікнах, де на них не потрапляють прямі сонячні промені. Бувають і ліниві орхідеї, що опираються цвітінню. Якщо рослина не поспішає випускати квіткової стрілки, це ознака її недозрілості.

Різні сорти орхідей зацвітають у віці від 1,5 до 3 років. Щоб визначити, що орхідея достатньо доросла, потрібно порахувати кількість пагонів. У готової до цвітіння рослини їх повинно бути п'ять-вісім.

— Буває так, що всі умови для цвітіння дотримані, а квітка не пускає стрілку. Тому їй треба трохи стресу, — радить Ірина Гриневич. — Скоротити полив або переставити горщик у прохолодне місце.

Взимку орхідеї обробляють від шкідників, бо в рослинах заводяться павутинний кліщ та щитівка. Комахи розмножуються у сухому середовищі. Проти них допомагають препарати Актофіт, Вертімек, Енвідор. Повторюють обробку кожні десять днів.

— Фаленопсис цвіте всю зиму, а потім відпочиває. Його палицю зрізую, коли висохне та пожовкне. Якщо ж стоїть зелена, то рослина ще забирає корисні речовини. Горщик не переношу у прохолодне темне місце. Усі рослини звикають до кількості світла, яке проникає крізь скло. Треба залишити квітку на попередньому місці, але менше поливати.

Фаленопсис садять на пінопласт

— Навесні рослини можна пересадити, коли ті аж випадають із горщика через надмір коренів. Не обов'язково робити це щороку. Після пересадки фаленопсис тиждень не поливають, — розповідає Ірина Гриневич. — Розмір горщика треба збільшувати поступово, а не одразу рослину з малим корінцем посадити у великий. Тоді ґрунт забиратиме на себе багато вологи і рослина почне гнити.

Садить у ґрунт для орхідей із соснової кори та моху. На дно кладе дренаж із пінопласту для стікання води. Посипає ґрунтом і ставить кущик орхідеї. Зверху засипає решту ґрунту, щоб заповнити пустоти між корінцями.

— Якщо рослина приросла до старого горщика, перед пересадкою її треба добре полити. Так корінці легко відійдуть від стінок.

Зараз ви читаєте новину «Королівські орхідеї зацвітають від стресу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі