понеділок, 21 вересня 2020 00:50

Компостну яму закладають подалі від колодязя

— Щороку в господарів виникає запитання — куди дівати сухе листя, гілки та бур'ян із ділянки. Проб­лему вирішує компостна яма, — говорить 51-річний Микола Попович із села Ломаченці Сокирянського району Чернівецької області.

Компост використовують для підживлення рослин. Він покращує родючість ґрунту. Глинисті стають пухкішими, а піщані краще затримують вологу.

— Щоб пришвидшити процес гниття, додаю біопрепарати, — продовжує. — Поливаю зелені відходи з городини, скошену траву та дрібні гілки. Менш як за два місяці пере­гній готовий.

До складу біопрепарату входять бактерії, які прискорюють розкладання компосту і сприяють його швидкому переробленню. Додатково вони знищують шкідливі мікроорганізми, цим покращують якість перегною.

— Ящик для компосту необхідно спорудити в затіненому місці якомога далі від будинку. Важливо розташувати його на відстані 25 метрів від колодязя. Так речовини, що утворяться у процесі гниття, не потраплять у питну воду.

Збиває компостний ящик розміром 1,5 на 2 м й заввишки 1,5 м. Заглиб­лює у ґрунт на 50 см. Органічні відходи для компосту розміщує шарами по 15–20 см, кожен поливає розчином біопрепарату. Розводить 3 ст. л. у 5 л води. Настоює пів години. Засипає землею. Її повинно бути не менш як 10% усієї маси компосту.

— Доки проходить перероблення, компост бажано перемішувати та живити вологою хоча б двічі на місяць. Адже бактерії біопрепарату потребують кисню. При цьому температура повітря повинна бути не менш як 10 градусів тепла. Дотримуючись цих умов, компост буде готовий за півтора місяця, — додає Микола Попович.

Зараз ви читаєте новину «Компостну яму закладають подалі від колодязя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі