четвер, 25 жовтня 2007 18:41

Компост утричі підвищує урожайність

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
 

Опале листя зі свого саду львів"янин Роман Булич, 62 роки, переробляє на органічне добриво — компост.

— У компостній купі гинуть усі шкідники, — пояснює він. — А якщо листя палити, то лише пригорщу попелу отримаєте.

Опале листя і скошені бур"яни Булич засипає шаром ґрунту завтовшки 10 см. По черзі складає їх у кілька шарів. Компостна купа завдовжки 1,5 м, ушир та заввишки — метр.

— Кожен шар поливаю засобом "Байкал ЕМ-1", — додає чоловік. — Це найголовніший компонент — концентрат із 60–80 видів корисних бактерій. Вони прискорюють перетворення решток.

10 мл (1 чайну ложку) "Байкалу ЕМ-1" розчиняє в 10 л води. Для однієї компостної купи Роман Булич заготовляє по п"ять відер розчину. Після поливання добриво визріває за місяць. Без "Байкалу ЕМ-1" такого результату треба чекати понад рік.

— Не варто закладати на компост зелене листя чи траву, — радить чоловік. — Листя прокисне, і замість добрива отримаєте силос. Готове добриво нагадує пухкий однорідний чорнозем.

На морози Булич укриває компостну купу двома шарами плівки або присипає землею, щоб не промерзла.

— Восени я додаю добриво в ямку при посадці молодих дерев, навесні — коли саджу овочі, — каже він. — Треба пам"ятати, що компост настільки активний, що його краще перемішувати із землею, а не давати у чистому вигляді. Зараз побачите ефект від нього.

Чоловік прямує до грядки, на якій достигає японський дайкон — родич редьки. В одному рядку гичка помітно нижча за сусідні.

— Під цей рядок забули внести компост, — господар витягує коренеплоди з двох рядків. — А в цьому удобрили компостом — і дайкони виросли по 60–70 сантиметрів. А ці й до 20 сантиметрів не дотягують.

Для добрива не можна брати листя, вражене паршею, застерігає голова львівського клубу садівників "Флора" Володимир Головачов, 79 років. Парша — грибок, який покриває листя й плоди яблунь і груш темно-сірими або коричневими плями.

— Уражені листки жовкнуть, засихають і опадають, — каже Головачов. — Вони — основне джерело інфекції. Спори грибка зимують, а навесні він знову з"являється на дереві. Стовбур і крону, а також ґрунт навколо слід покропити розчином фундіциду — речовини для боротьби з грибками, — додає садівник. —  Тепер у магазинах їх великий вибір.

Навесні, до того як бруньки розпустяться, процедуру слід повторити. Усе листя з-під дерев, уражених паршею, треба згрібати і спалювати. Головачов радить зняти також верхній шар ґрунту навколо.

Зараз ви читаєте новину «Компост утричі підвищує урожайність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі