понеділок, 27 травня 2019 00:40

Кали садять на пінопласт

Автор: WWW.100sp.ru
  Кала сорту Аметист має фіолетово- лавандового кольору квітконоси з тонкою білою смужкою вздовж краю
Кала сорту Аметист має фіолетово- лавандового кольору квітконоси з тонкою білою смужкою вздовж краю

— Спеціально для кал збільшила квітник перед хатою. Висадила їх вряд. Люблять землю пожирніше і багато простору. Раніше цвіли на городі, але ж там їх не видно. Гріх таку красу ховати. З них часто роблять букети для наречених, — розповідає Клавдія Солодуха, 48 років, із селища Козова Тернопільської області. — Є квіти, яким чорнозем заважкий, а кала навпаки — дуже любить поїсти.

Кали бувають рожевими, бузковими, жовтими, червоними та навіть чорними. Купила фіолетовий сорт Аметист, білий із фіолетовими серединками Пікассо, червоний Манго та бордовий Каліфорнія. Остання є рекордсменом серед інших: має бутон 12 см завдовжки. У решти — 8–10 см. Рослини — півметра заввишки.

Перед посадкою господиня замочує клубні на 2–

3 год. у розчині марганцівки. Вони мають бути світло-коричневими, без тріщин і чорних місць. На дотик — щільними та міцними, не зморщеними. Садить у горщик на глибину 7–8 см. Він має бути трохи більший за самого клубня. На дно насипає 2-сантиметровий шар поламаного пінопласту для дренажу.

— Не беру ті рослини, що продають у горщиках. Їх везуть із Голландії, де штучно розганяють цвітіння. Не відомо скільки вже та квітка тримається на стеб­лі. Це треба мати удачу, щоб рослина ще трохи поцвіла після купівлі. Через кілька тижнів листя починає жовтіти, і рослина хоче відпочинку.

Ставить посаджену калу на світле місце. Найкраще підійде підвіконня. У сад переселяє зміцнілі рослини, з бутонами. Робить це у травні.

— Кала дуже любить попити, тому треба часто поливати. Поки вона ще не проросла, поливаю трішки і то по краю горщика. Так коріння не буде стояти у воді, а витягуватиме вологу саме із ґрунту.

Квітне рослина 4 місяці. Тоді зменшує полив і "вкладає спати". Восени викопує та кладе до весни в погріб, де температура приблизно 12°C. Там не має бути багато вологи, щоб клубні не покрилися пліснявою. Сухе листя обрізує.

— Калу можна й не класти спати. Далі продовжувати поливати, і вона стоятиме з листям, але це для рослини не корисно. У неї має бути спокій. Тоді наступного року пишніше зацвітає. Наприклад, є Бабусина кала, яка квітне тільки білим цвітом із жовтими серединками. Це кореневищні рослини і не мають ні бульб, ні цибулин, а кольорові кали — бульбові. У білої кали немає періоду спокою. Квітне цілий рік.

— Якщо калу вкладати щороку спати і гарно годувати, ростиме не один десяток років. Ця рослина не старіє.

Зараз ви читаєте новину «Кали садять на пінопласт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі