четвер, 05 квітня 2007 18:59

Кабачки можна посадити розсадою

"У таку теплу весну кабачки, патисони та гарбузи можна садити з кінця квітня. Якщо зараз висадити насіння на розсаду, у червні матимете перші плоди", — каже 52-річна киянка Оксана Фролова. Вона щороку одна із перших продає на Борщагівському ринку молоді кабачки.

Для ранніх кабачків та патисонів їх треба висаджувати розсадою. Зараз час висівати насіння. Оксана Фролова завжди бере дво-трирічне насіння. Прогріває 20 хв. у теплій воді (+50°С). Потім вимочує в розчині марганцівки. Для гарбузових жінка готує спеціальний ґрунт. Змішує свіжу дернову землю, перегній чи компост і добре розкладений торф. Свіжий гній краще не використовувати.

— Засипаю землю в торф"яні горщики. Тоді легше висаджувати й корінці не травмуються, як під час звичайної пересадки. Розсаду тримаю на сонячному підвіконні. У відкритий ґрунт висаджую теж на сонячну, теплу ділянку, — ділиться Фролова.

Грядку перекопує та вносить органіку ще з осені. Навесні ще раз неглибоко копає та підживлює повним мінеральним добривом. Якщо земля ще недостатньо прогрілася, встромляє кущик розсади не дуже глибоко. Ранні посадки жінка на ніч прикриває поліетиленовою плівкою.

Ранні посадки на ніч прикриває плівкою

— Я дивую базар і в червні, і в листопаді. Бо в морозну осінь виношу молоденькі плоди. Для зберігання кабачків під зиму я сію насіння з середини до кінця червня. Доглядаю за ними так само.

Щоб овочі зберігалися довше, Оксана Фролова зрізає їх із плодоніжкою не менш як п"ять сантиметрів.

— Більшість городників садять гарбузові абияк. Десь навколо посадок картоплі чи у глухих кутках. Плоди виростають, але часто гниють. А гарбуз, що росте у тіні, на смак зовсім прісний, — каже киянка Дар"я Нечепар, 46 років. — Я гарбузові саджу на вдобрених грядках. Там, де їм буде просторо.

Городниця радить не садити гарбузові там само, де й торік. У таких рослин менший врожай і багато пустоцвітів. Вони часто хворіють і гниють.

— Кабачки болота не люблять. Однак їх треба рясно поливати двічі на тиждень. Під час цвітіння по п"ять літрів під кущ. Коли зріють плоди — по десять літрів. І тільки відстояною, прогрітою на сонечку водою. Від холодної починають гинути маленькі зав"язі, — пояснює Нечепар.

Воду ллє під самий корінь. Потім не рихлить, бо в гарбузових корінці дуже ніжні, ростуть над самою землею. У прохолодні ночі на мокрій землі плоди можуть загнисти. Від цього городниця рятується старою фанерою, яку підкладає під кожен кабачок.




Ділянку під гарбузи треба добре підживити

Гарбуз найкраще росте на середніх перегнійних землях. Сирі глинясті грядки йому зовсім не підходять. На городі гарбузи садять у глухих кутках чи під парканами — вони бояться ранкових протягів і приморозків.

— Як погода стоїть тепла, 15–20-денну розсаду висаджую в кінці квітня. Якщо передають заморозки, саджу на травневі свята, — розповідає киянка Катерина Каровінова, 47 років. Жінка має будинок і ділянку поблизу Козина під Києвом. Про її великі та смачні гарбузи знає увесь дачний масив.

Між рядками робить двометрову відстань. А у самому ряду рослини садить через метр одна від одної. Жінка впевнена: гарбузи виростуть солодкими та чималими, якщо не пошкодувати перегною. Вона кладе добриво під час посадки та підживлює кілька разів за сезон.

— На неродючих землях садіть у "поживні" лунки. Вириваєте ямку на 20–25 сантиметрів. Майже доверху засипаєте її перегноєм і добряче поливаєте водою. Коли трохи підсохне, садіть розсаду чи пророщену насінину. Щоб мати гарні плоди, на одній рослині Каровінова залишає не більше двох-трьох зав"язей. А сам пагін прищипує після трьох листків за останнім плодом.

Треба глибше перекопати грядки

— Кабачки та патисони часто хворіють борошнистою росою. Ця хвороба зимує на рештках рослин, тому не треба нехтувати сівозміною, — каже Наталія Євтушко, 41 рік, працівниця магазину "Насіння" на столичному ринку "Колібріс" (Борщагівка).
Хвороба вражає листки та пагони. Вони вкриваються біло-сірими плямами. Потім зморщуються та темніють. Плоди перестають рости. А нові не в"яжуться.
— Треба глибоко перекопати грядку з осені. Якщо кабачки вже захворіли, обірвіть уражені листочки. Побризкайте рослину настоєм коров"яку. Обробку треба повторювати кожен тиждень, доки хвороба не зникне.
Останню обробку треба провести за 20 днів до збору врожаю.

Зараз ви читаєте новину «Кабачки можна посадити розсадою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі