четвер, 03 серпня 2006 19:16

Йошту висаджують гілочками наприкінці серпня

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Сергій Лук’яненко показує, як цього року вродила йошта
Сергій Лук’яненко показує, як цього року вродила йошта

Років сім тому всі садівничі журнали рясніли статтями про нову культуру — йошту. Це гібрид смородини й аґрусу. 44-річний Сергій Лук"яненко з Ірпеня тоді придбав і собі декілька саджанців. Посадив кущі під парканом біля дому й щороку збирає по піввідра ягід з кожної рослини.

Йошта виростає до двох з половиною метрів заввишки. Має розлогі гілки. Плоди ростуть маленькими китицями по 3–7 ягідок завбільшки з невелику вишню. Вони подібні до аґрусу, але зовсім не колючі. Смак ягід трохи незвичний: середина нагадує кисло-солодкий аґрус, а шкірка на смак і колір — як смородина. Щоправда, ні листки, ні плоди зовсім не пахнуть.

— Ця ягода на любителя. Раніше її дуже вихваляли. Багато хто купився на це й понасаджував йошту на городах. Але дехто розчарувався, бо родить вона непостійно. І зарадити цьому практично неможливо, — розповідає пан Сергій. — Але я кущами задоволений. Вони зовсім невибагливі. Останні роки їх майже не доглядаю, а родять все одно рясно.

Найбільше Лук"яненка втішає, що гібрид стійкий до хвороб. За його словами, в Ірпені виростити смородину дуже важко, бо її заїдає тля. Скільки не боровся зі шкідниками, ягід було мало.

З куща збирає більше відра ягід

— Єдине, що раджу робити, — обрізати старі гілки йошти, бо вони тільки соки забирають. Хоч професіонали радять стригти кущі навесні чи восени, я обрізаю навіть влітку, це їй не шкодить, — пояснює Сергій Миколайович.

Щоб розмножити кущі йошти, треба лише відрізати взимку будь-яку гілку, посадити її у горщик і поставити на підвіконня, а у травні або рано восени висадити на грядку. Лук"яненко запевняє, що приймаються всі кущики, навіть без особливого догляду.

Городник Анатолій Циронюк, 48 років, із Лубен Полтавської області за кущами "аґрусо-смородини" доглядає дуже ретельно і збирає з куща більш як відро.

— Йошта полюбляє калійні добрива, тому навесні та посеред літа гарненько її удобрюю, — розповідає городник. — А коли посадив поруч декілька кущів справжньої смородини та аґрусу, то ягід стало ще більше.

Пан Анатолій спочатку садив кущі не задля ягід, а замість живої загорожі — вони швидко та густо розростаються. Побачив, що рослина може давати добрий урожай, почав доглядати, поливати та підживлювати.

— На відміну від своїх "батьків" йошта стійка до заморозків. Цієї лютої зими думав, що кущі вимерзнуть, бо ростуть біля паркану з північної сторони. Але навесні зазеленіли всі як один, жоден не постраждав, — ділиться Анатолій Олександрович.

Паркан у Циронюка сітчастий, і щоб кущі мали гарний вигляд, чоловік обрізає їх, добираючи форми. У йошти листочки ростуть із самого низу, тому виходять симпатичні зелені свічки. Ще й зі смачними ягодами.





Ягоди поліпшують кровообіг


Задум створити аґрус без колючок і смородину, яку не беруть хвороби та шкідники, з"явився на початку ХХ століття. Незалежно один від одного селекціонери зі США, Німеччини та Швеції схрестили дві рослини. Але кожна країна назвала гібрид по-своєму. В Америці — крондаль, Німеччині — йошта, Швеції — крома.

Плоди вживають у свіжому вигляді та заморожують, готують варення, джеми, желе, компоти і соки. Ягоди йошти мають лікувальні властивості. Вони допомагають при шлунково-кишкових захворюваннях, поліпшують кровообіг і сприяють виведенню з організму радіоактивних речовин і солей важких металів.

Не всяка йошта родюча

— Городники скаржаться, що збирають малі врожаї з кущів йошти. Лише кілька господарів похвалилися, що мають багато ягід, — розповідає продавець київського садівничого центру "Дар" Олексій Прокопчук, 34 роки.
Олексій не радить садити гібрид на маленьких ділянках, бо місця займає багато, а рясно родить не завжди. Врожайність залежить від сорту. Але зазвичай ані городники, ані продавці назви сорту не знають. Тому чоловік вважає, що саджанці треба брати лише з родючих кущів.

Зараз ви читаєте новину «Йошту висаджують гілочками наприкінці серпня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі