пʼятниця, 13 травня 2011 03:45

Із дерева збирають 160 кілограмів помідорів

Автор: фото З САЙТА WWW.kp.ru
  Помідорне дерево росте кілька років. Велику теплицю слід регулярно обігрівати і підсвічувати. На смак помідори більш водянисті за звичайні
Помідорне дерево росте кілька років. Велику теплицю слід регулярно обігрівати і підсвічувати. На смак помідори більш водянисті за звичайні

— Торік зібрав зі свого помідорного дерева 70 кілограмів, — каже Віктор Анцибор, 51 рік, з Умані Черкаської області.

Він має дачу в сусідньому селі Родниківка. Якось гостював у брата в Росії й побачив, як вирощують помідорні дерева у теплиці. Саджають там насіння гібриду Спрут Ф 1.

— Подивився — ну просто диво, — розповідає. — Величезне дерево росте і плодоносить рік. Розрослося на усю теплицю. Але з тим мороки багато, бо теплиця має бути велика. Підсвічують її регулярно й підігрівають. Зате з одного дерева збирають по 160 кілограмів помідорів.

Віктор Петрович посадив насіння вдома у відкритий ґрунт. За місяць підживив компостом із соломи, сухого бур'яну, тирси та курячого посліду.

— За 100 гривень купив у столиці препарат Байкал ЕМ-1, — каже. — Удома на 3-літрову банку кип'яченої води вкинув ложку меду та вилив весь флакон препарату. Дав настоятися тиждень. На відро води додавав 1 столову ложку "настоянки".

Із дерев'яних дощок чоловік збив великий ящик без дна. Між дошками залишив шпарини для повітря.

— Тоді й надлишок води стікатиме й черв'яки матимуть доступ до землі.

Ящик установив на городі. До половини заповнив компостом та землею, полив водою з Байкалом.

— У пластиковому стаканчику посіяв дві насінини. Одну й висадив. Садив десь аж під кінець травня, коли тепло. Багато поливав. Пасинкував дерево на перших порах. Потім досипав землі з компостом і засипав пропасинковані місця, аби утворилася потужна коренева система. Вона формується за два місяці після посадки. А далі робив, як зі звичайними помідорами. Вбив патики, натягнув мотузки між ними. Наприкінці липня прищепив верхівки, щоб більше не розвивалися.

Стебла помідора за місяць обвили всі спорудження для них. Віктор Анцибор нарахував 28 гілок. На них вродили овочі середнього розміру.

— Аби мати дерево, як на картинці, треба його в теплиці кілька років ростити. А я на один сезон сіяв, заради любопитства. Дерево не вийшло, але десь до 2,5 метра сягнуло.

Врожай Анцибори збирали у серпні.

— Помідори за смаком трохи не схожі на звичайні. Більш водянисті, але теж нічого — підуть. Головне, що багато вродило. На кисті по шість штук виросло, всі один в один.

У Росії помідорне дерево Спрут реалізує лише одна фірма. Надсилає насіння поштою. Представники фірми кажуть, що в Україні продають підроблене насіння. Пакетик з кількома насінинами коштує приблизно 25 грн.

Зараз ви читаєте новину «Із дерева збирають 160 кілограмів помідорів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі