четвер, 27 березня 2008 17:28

Інтенсивний сад починає плодоносити на другий рік

Автор: фото: Оксана ЛЕВИЦЬКА
  Олег Мушинський (ліворуч) із Володимиром Пришляком у селі Рокитному Яворівського району на Львівщині прищеплюють живці яблунь і груш. За два роки це будуть саджанці, готові до висаджування
Олег Мушинський (ліворуч) із Володимиром Пришляком у селі Рокитному Яворівського району на Львівщині прищеплюють живці яблунь і груш. За два роки це будуть саджанці, готові до висаджування

35-річний Володимир Пришляк та 32-річний Олег Мушинський мають плодово-ягідний розсадник у селі Рокитне Яворівського району Львівщини. Вирощують фруктові дерева, малину, смородину, ожину та чорниці за технологією інтенсивного садівництва. Вона дозволяє збирати великі врожаї з малих територій. В інтенсивному саду дерев у три — чотири рази більше, ніж у звичайному. Плодів з одного гектара збирають більше: в інтенсивному — 30–50 т яблук, а у традиційному — 15–20 т. Такий сад починає давати врожай на другий рік.

Пришляк та Мушинський садять одно- та дворічні саджанці на низькорослих прищепах.

— Однорічний саджанець має бути 75 сантиметрів. Дворічний має три — чотири скелетні гілки. Старших дерев ми не садимо, — каже Володимир Пришляк. — Ідеальна яма для саджанця — метр на метр. Якщо змішати тачку перегною з тачкою торфу, то такої підкормки дереву вистачить на 15 років.

Навесні дерева можна садити, щойно розмерзнеться ґрунт. Полити відром води. Потім протягом першого місяця — раз на тиждень. Деревце слід підв"язати до кілочка і слідкувати, щоб навколо нього не було трави. Садівники радять застелити ділянку чорним хімволокном. В інтенсивному саду дерева садять за 1–1,5 м одне від одного. Між рядами 3-метрові проміжки, щоб проїжджав трактор.

— Обрізати сад треба щороку, — додає Олег Мушинський. — Запам"ятайте: родять тільки горизонтальні гілки. Вдома раджу підв"язувати їх в горизонтальному положенні. Під деревом вбийте в землю гачок і мотузкою прив"яжіть до нього гілку. Вона не ростиме, але добре родитиме. Ми гілки обтинаємо секатором майже на третину. Місця обрізки замазуємо садовим варом. Можна масляною фарбою, бажано світлою.

У розсаднику Мушинського та Пришляка по 15 грн продають із півсотні сортів фруктових дерев. Найкращими чоловіки називають сорти чеських селекціонерів. Нахвалюють груші Вижниця, Говерла, Християнка.

Плоди азіатської груші хрумкі, наче кавун

— Існують два класи груш. Бера — з маслянистою м"якоттю, які тануть у роті. Бергамот — м"якоть із кісточками, — пояснює Володимир. — Говерла та Вижниця — то груші-бери. А Етюд Київ — бергамот. Вони корисні, бо кісточки добре очищають кишечник.

Є в садівників азійська груша Талгарська красуня. Її плоди хрумкі, наче кавун, і не мають кісточок. Достигають наприкінці серпня, а лежать до лютого.

З яблук найшвидше достигають плоди канадського сорту Оттава 341.

— Яблука червонуваті, середнього розміру, — додає Володимир Пришляк. — Цей сорт стійкий до борошнистої роси. Після нього достигають Папіровка, або Білий налив.

Наступного року після посадки родить чеський гібрид SR 0523.

— Він стійкий до усіх хворіб, — розповідає господар. — Родить великими червоними яблуками. З пізніх я порадив би американську Флоріну. Її не бере тля, обприскувати не треба.

Володимир Пришляк додає, що на Західній Україні не треба боятися вирощувати персики.

— Єдине, що загрожує персикам — це корчавість. Листя блідне, потім червоніє, скручується й опадає, — розповідає чоловік. — Препарат "Топсин-М" від цього добре допомагає. І бажано сформувати кущ, щоб на зиму його можна було замотати.

Із персиків, що дають великі плоди, садівник радить Пам"ять Шевченка. Вони достигають у середині серпня. А найбільш стійкий до холодів — Пам"ять Гришка.

— Сьогодні багато людей шукають вишні, — додає Володимир. — Їх повирубували через кокомікоз. Цей грибок вражає листя, воно скручується й опадає, а на плодах з"являються плями, вишні всихають. Від грибка треба раз на два роки до розпускання бруньки обробляти дерева залізним купоросом.

Плодові дерева обприскують п"ять разів на рік

— У Польщі фруктові дерева обробляють 27 разів на рік, а наші люди бояться, кажуть, що то хімія, — розповідає Володимир Пришляк. — Але обприскувати треба. Засоби діють 20 — 25 днів, а якщо йтиме дощ, то ще менше.
Перший раз треба обробити до розпускання бруньок. Садівники радять "Карате" проти квіткоїда та "Децис" від плодожерки. Вдруге — залізним купоросом та "Карате", коли починають осипатися перші квітки. Втретє обприскують препаратами "Карате" та "Децис", коли плоди стають завбільшки як дві копійки.
— Влітку кропимо від попелиці. Але якщо ви перед тим обприскували "Карате", то змініть засіб, бо вона адаптовується до препарату, — каже Пришляк. — Перед збором урожаю, за два — чотири тижні раджу обробити засобом "Топсин-М", щоб плоди добре зберігалися, не гнили.

Зараз ви читаєте новину «Інтенсивний сад починає плодоносити на другий рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі