понеділок, 28 вересня 2020 00:50

Імператорський рябчик росте з дірявої цибулини

Автор: DOBRODAR.UA
  Фритилярії висаджують восени на відстані 30 сантиметрів. Квітам підходить легкий ґрунт, помірно вологий
Фритилярії висаджують восени на відстані 30 сантиметрів. Квітам підходить легкий ґрунт, помірно вологий

— Рябчика треба ­садити не пізніше кінця вересня. Бо його цибулини довго вкорінюються, мають встигнути до холодів, — розповідає Тетяна ОнопКо, 49 років, із села Іванківці Городоцького району Хмельницької області.

Квітка фритилярія, або рябчик, нагадує дерево до 1 м заввишки. Має голий стовбур, на верхівці якого росте вінок перевернутих дзвіночків. Подібна до корони, через що її називають імператорським рябчиком. Квіти зібрані по три-сім штук.

— Імператорський рябчик росте з цибулини, — продовжує. — Замість неї продавці можуть впарити звичайну тюльпанову. Рябчикові цибульки нагадують придавлену кулю з отвором у середині.

Цибулини садять на відстані 30 см. Тоді квіти не будуть дрібні.

— Рябчик вимогливий до землі, — каже Тетяна Онопко. — У важких збитих ґрунтах гниє. Якщо ділянка така, то треба підсипати піском і перекопати.

Жінка викопує ями завглибшки 30 см і садить цибулини. Мульчує листям чи тирсою. Навесні розчищає ділянку обережно, щоб не пошкодити молоді паростки. Поливає їх розчином із 10 л води, 1 кг перегною та 1 ст. л. селітри.

Фритилярія цвіте весь квітень. У червні стовбур в'яне.

— Сильного догляду не треба, — додає Тетяна Онопко. — Просапування шкодить кореням. Достатньо мульчі для пухкого ґрунту.

Зараз ви читаєте новину «Імператорський рябчик росте з дірявої цибулини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі