четвер, 17 травня 2007 17:55

Хвойний настій захищає від яблуневої плодожерки

"У травні треба захистити дерева та кущі від хвороб і шкідників, бо вони з"їдять весь урожай, — каже садівник Володимир Стислюк, 54 роки. — Я користуюся тільки народними засобами. Хімію не беру".

Чоловік живе у Черкасах. За містом має ділянку 20 соток. Кілька грядок під картоплею, помідорами та огірками, а все інше — яблунево-грушевий сад. Дерева купляв на виставках, замовляв поштою у садівників.

Для захисту саду він користується дідусевими методами. Дві години відварює листки кульбаби, полину, ромашки та деревію. Залишає настоюватися два дні. Через марлю заливає рідину у розпилювач і під вечір обприскує кожне деревце.

— Щоправда, цей узвар не захищає від вірусних хвороб. Він відлякує лише шкідників, що літають. Багато плодів все одно бувають з черв"яками. Але я точно знаю, що ніякої хімії я не з"їм, — ділиться Володимир Стислюк.

49-річна Раїса Зеленкова із села Софіївська Борщагівка під Києвом на ринку "Борщагівський" продає саджанці плодових дерев. Вирощує їх на городі. У період зав"язі та росту плодів також не радить використовувати пестициди.

Узвар відлякує шкідників, що літають

— Від тлі, кліщів і мілкої гусені роблю відвар з ромашки. Нарізаю кілограм листків та квітів. Заливаю їх відром води. Хвилин десять варю, тоді воно ще день настоюється. Проціджую і розводжу один до трьох. Шкідники цю суміш не люблять. Але для ефекту треба бризкати кожні десять днів, — ділиться жінка.

Вона в зеленому спортивному костюмі. У кишеню кладе виручені гроші.

Від шкідників, які гризуть листки, садівниця захищає дерева полином. У літрі води 15 хв. кип"ятить кіло трави. Розводить настій у відрі води й обприскує уражені дерева. Якщо в саду з"явився павутинний кліщ і тля, допомагає часник. 200–300 г зубків прокручує через м"ясорубку, заливає двома літрами води й залишає на добу настоюватися. Розчин виливає у відро води і препарат готовий.

— У моєму арсеналі є і хвойний настій. Він захищає від яблуневої плодожерки. Гілки зі свіжими зеленими голками заливаю теплою водою і тиждень тримаю у прохолоді, — продовжує жінка. — Раджу у всі настої для бризкання додавати господарське мило. Десь 30–40 грамів на відро води.

Хімічні препарати із часом стають нешкідливими

45-річний садівник з Києва Дмитро Жулько вважає, що думка про шкідливий вплив хімічних препаратів на людину перебільшена. Сучасні хімічні препарати під дією сонячних променів та дощу втрачають свої отруйні властивості.
Іноді шкідники чи хвороби настільки атакують сад, що народні засоби не допомагають. Садівник радить мати під рукою такі препарати:
"Бар"єр", "Родючість" — допомагають від фітофтори та фітофторозу. Справляються з листовою цвіллю, всіма видами гнилі, грибковими хворобами, чорною ніжкою, борошнистою росою.
"Циткор" — ефективний від білокрилки та тлі. Застосовують до і після цвітіння.
"Базудін" — використовують для боротьби з проволочником. Порошок змішують з тирсою чи піском та прикопують під деревом.
"Стріла" знищує гусінь совки та тлю.
"Гром" застосовують для боротьби з медведкою.
"Конфідор-Максі" — від попелиці, каліфорнійської щитівки, яблуневої плодожерки.

Зараз ви читаєте новину «Хвойний настій захищає від яблуневої плодожерки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі