84-річний закарпатець Михайло Козар із села Рокосово Хустського району радить обрізати виноград у кінці листопада. Каже, тоді більше часу, ніж навесні.
— Обрізаю, коли опадуть листочки і припиняється рух соків, — пояснює Михайло Михайлович. — Зрізаю старі гілки так, щоб залишилося біля стовбура одна-дві бруньки. З них навесні виростуть нові гілки.
Каже, виноград не має бути густим. Бо тоді погано родитиме.
— Дехто залишає обрізання на весну. Мовляв, тоді видно, яка гілка засохла чи обмерзла. Але у нас нема сильних морозів, то я вже багато років практикую восени.
Тим, хто хоче збільшити виноградник, радить розсаджувати гілки. Гілку відрізають і вкопують у землю, щоб лише третина залишилася зверху. Із бруньок, що над землею, будуть листочки, а знизу — корінці.
— Ще можна пригнути гілку до землі і вкопати, не відрізаючи від стовбура, — розповідає чоловік. — Це роблять і восени, й навесні. Вкопувати краще глибоко — на 15–20 сантиметрів, щоб там була волога.
Ціле літо нова лоза ростиме і живитиметься від старого стовбура. А восени можна прирізати і пересаджувати, як самостійний кущ.
Коментарі