четвер, 23 липня 2009 17:50

Григорій Самойленко вирощує кавуни в авоськах

Автор: фото: Лілія КУШНІРЕНКО
  Городник Григорій Самойленко із Жашкова на Черкащині через брак місця в теплиці вирощує кавуни в авоськах. Поряд ростуть помідори. Рослини захищають одні одних від хвороб і шкідників
Городник Григорій Самойленко із Жашкова на Черкащині через брак місця в теплиці вирощує кавуни в авоськах. Поряд ростуть помідори. Рослини захищають одні одних від хвороб і шкідників

72-річний Григорій Самойленко з міста Жашків на Черкащині 10 років займається  городництвом.

— У 1961-му закінчив Мліївську сільськогосподарську школу, — розповідає. — Був у групі  садоводів. Хочу розшукати випускників того року. Було б цікаво не лише зустрітися, а й обмінятися досвідом. За освітою я агрохімік. Закінчив Звенигородський сільськогосподарський технікум. Але так склалося, що за професією не працював. Захоплююся вирощуванням фруктів та овочів. Маю три сотки городу. Вирощую для себе. Оскільки город маленький, вираховую так, щоб з одного квадратного метра зібрати не менш як два-три врожаї. Наприклад, висаджую спочатку редиску, потім у тому ж місці капусту, цибулю та буряк.

Сорт помідорів Шапка Мономаха в городника найшанованіший. Каже, жовтогарячі плоди завжди крупні й м"ясисті, мають велику цукристість. Помідори виростали від 700 г до кілограма.

— Рекордний помідор із моєї грядки мав 1 кілограм 100 грамів. А найбільша морквина — 1 кілограм 70 грамів. Довжиною була більша як відро. Це був сорт Трофі.

У теплиці Григорій Самойленко вирощує кавуни. Через брак простору баштан облаштував у авоськах.

— Спочатку висаджую розсаду. Далі на стеблі я залишаю один-два плоди. Коли вони досягають 400–500 грамів, вдягаю на них авоськи.

Їх підв"язує до дроту на висоту більш як півтора метра.

— Вудину пускаю до гори по теплиці. Кавуни ростуть, а сітки розширюються, досягають більше 8–10 кілограмів. Між кавунами саджаю помідори. Насіння для висадки треба брати видержане — шести-, семирічного зберігання. Це стосується сімейства гарбузових.

Цього року чоловік висіяв насіння семирічної витримки.

Найбільша морквина мала 1 кілограм 70 грамів. Довжиною була більша як відро

— Колись чув, а вже й сам дослідив, що кавун і помідори, як брат і сестра, захищають одне одного від шкідників і всяких хвороб. Ці рослини мають специфічний запах, який і є захистом. Окрім того, рости один одному вони не заважають. Коренева система помідора у верхніх шарах ґрунту, а корінь кавуна сягає 30 метрів. Тому такі кавунчики добре й ростуть у південних посушливих районах.

Самойленко каже, кілька років тому почав вчити городництву школярів:

— Навчаю дітей вирощувати овочі, проводимо експерименти. У місцевій бібліотеці організували консультаційний пункт. Назначаємо з дітьми певний день і в місті роздаємо безкоштовно розсаду.

Розповідає, що має свіжі овочі взимку:

— Вирощую кімнатні помідори, зелень і полуницю. На новорічні свята та Водохреще моя трирічна онука Рита ласує полуницею. Один горщиковий кущик полуниці дає до 200 грамів ягід, а помідорів із куща збираю до п"яти кілограмів. Температура для визрівання підходить кімнатна — 20–22 градуси.

Ґрунт підживлює попелом і бур"яном.

— Я живу в місті й добрив нема. То роблю канави, скидаю в них різний бур"ян, присипаю його попелом, у ньому багато мікроелементів, і поливаю розчином "Байкал". Засипаю землею. А ще кожні 15 днів ґрунт підживлюю розчином куряків. Курячий послід заливаю водою і лишаю бродити на 10 днів. Один літр розчину розводжу літром води і поливаю. Це підкормка для врожаю.

Каже, що городина часто страждає від хруща, який пошкоджує кореневу систему. Живлення рослин погіршується, урожайність знижується.

— Жук любить листяні породи  дерев. Раніше лісосмуги обприскували спеціальними засобами. Зараз цього не робиться і хрущ пішов у городи людей. Тому при перекопці городу треба уважно дивитися і збирати личинки хруща. Вони ховаються у верхніх шарах ґрунту.

"Насіння для висадки замочую 30 березня"

— Часом ідуть дощі, які із дощовою водою доносять до рослини багато шкідливих речовин, — каже городник Григорій Самойленко із Жашкова на Черкащині. — Тому багато городників одразу після опадів змивають листя чистою водою.

Садівникам-початківцям Cамойленко радить відповідально ставитися до підживлення ґрунту.

— Важливо не перенаситити ділянку добривами. Часто думають, як більше — то краще. Але всього має бути в міру. Ще часто для висадки беруть однорічне насіння. А в ньому багато пустоцвіту. Це впливає на якість урожаю. Окрім того, при висаджуванні треба пам"ятати особливість нашої полоси, тут до 15 травня можуть бути приморозки. Часто висаджують городину в перших числах травня. Як пару днів тепло — одразу саджають, а тоді все може померзнути. Тож якщо і висаджувати в ґрунт раніше, то накривати плівкою. Я, наприклад, вирахував для себе і тепер кожного 30 березня замочую насіння для висадки. Як починає проростати, накриваю на кілька днів. Далі висаджую в горщики, а у відкритий  ґрунт розсаду висаджую десь 10–15 травня.

Зараз ви читаєте новину «Григорій Самойленко вирощує кавуни в авоськах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі