понеділок, 21 жовтня 2019 07:41

Гранат Восьма куля дає плоди чорного кольору

Автор: DIZ-CAFE.COM
  Шкірка плодів сорту Восьма куля  чорна з бордовим відтінком. ”Зернята” темно-червоні
Шкірка плодів сорту Восьма куля  чорна з бордовим відтінком. ”Зернята” темно-червоні

— Уже років п'ять, як посадила на подвір'ї гранат. Сорт називається Восьма куля. Цвіте дуже гарно. Кущ рясно усипаний крупними яскраво-червоними квітками, подібними до ліхтариків, — розповідає 53-річна Валентина Гончаренко з Кривого Рогу.

Лише заради цвіту варто садити гранат. Плоди давати почав торік. Вони в нього незвичайні. Шкірка не червона, а чорна з бордовим відтінком. "Зернята" темно-червоні. Смак мають кисло-солодкий, насичений.

Чорний гранат сорту Восьма куля належить до карликових. Заввишки до 1,5 м. Підходить для вирощування у відкритому ґрунті і в кімнатних умовах.

— Саджати чорний гранат краще восени. В ідеалі — до середини жовтня. Тоді встигне прижитися. Навесні теж можна. Але теплішає в нас стрімко, це може завадити його розвитку.

Гранат любить сонце, витримує лише легкий затінок. До ґрунту не надто вибагливий. Підійде родюча садова земля. У суглинок варто внести мінеральні добрива.

— Посадкову яму копаю розміром 60 на 70. На дні обов'язково потрібен товстий шар дренажу. Підійде керамзит, гравій або щебінь.

Викопану землю розділити на три частини. Одну змішати з відром перепрілого гною, другу — лишити як є. Третя не знадобиться.

— Поверх дренажу засипати чисту землю. Поставити саджанець. Акуратно розправити коріння. Присипати землею, змішаною з перегноєм.

Після садіння рясно полити й мульчувати соломою. Поряд вкопати стовпчик для підв'язування. Поливати в перші роки, коли висихає ґрунт.

— Якщо вологи не вистачатиме, може зачахнути. Але важливо не перестаратися, бо корінь почне гнити. З третього року поливати можна тільки у спеку.

До морозів карликові сорти стійкі. Якщо зими м'які, достатньо підгортати землю на 15 см й мульчувати. Нічим додатково не вкривати. Якщо обмотати пагони мішковиною, витримає до -25°С.

— Перед настанням холодів у граната починають закладатися бруньки. Узимку засинають до весни. Але якщо пагони не утеп­лити, від сильного морозу можуть загинути.

Гранат обрізати найкраще у квітні. Пагони слід вкоротити над брунькою. Залишити не менше п'яти-шести міцних гілочок, бо рослина ослабне.

— Під час активного росту ґрунт навколо стовбура треба регулярно розпушувати. У червні підживити органікою або сумішшю із 8 грамів калію, 15 грамів фосфору й 10 грамів азоту. Восени — тільки калієм і фосфором.

Цвісти Восьма куля починає на другий або третій рік після посадки, плодоносити — на четвертий. Плоди крупні. За розміром як у звичайного, а не карликового граната.

— Коли зацвіте вперше, весь цвіт бажано обірвати. Встигнути до того, як зав'яжуться плоди. Так ростиме швидше. Якщо зав'язь залишити, сили підуть на розвиток плодів і деревце ослабне. Наступного року може не зацвісти.

Зараз ви читаєте новину «Гранат Восьма куля дає плоди чорного кольору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі