понеділок, 27 серпня 2012 07:00

Город на осінь засівають житом

62-річний Василь Коваленко з райцентру Сміла на початку вересня засіває город житом. За два місяці переорює.

— Зараз гній на вагу золота, по 500 гривень за машину просять. На 10 соток городу треба раз на два-три роки хоча б дві машини, а це тисяча гривень. То вся моя пенсія. Тому єдиний вихід — підживлювати землю сидератами, тобто переорювати зелену масу люцерни чи жита.

Чоловік працював механізатором, знається на технології вирощування сільгоспкультур. Каже, жодні добрива не замінять органіку, яка сприяє утворенню в ґрунті гумусу.

— Найоптимальніші строки сівби жита — 10-20 вересня. Норма висіву — 200-300 кілограмів на гектар або три 10-літрові відра "з кабанчиком" на 10 соток. Якщо будуть дощі, то за два місяці зелена маса сходів на моєму городі заважить близько 2 тонн. Це наче завіз стільки ж перегною. А три відра жита на базарі коштують 60 гривень. Більш, ніж вигідно.

Радить через посушливі літа орати город на зиму. Так навесні ґрунт краще зберігає вологу.

— Якщо переорали ще й сидерат, то земля стає пухкішою і значно краще тримає вологу. Це — подвійна вигода.

Керівник школи дачників при Київському клубі органічного землеробства Олена Почтарьова, 46 років, радить засівати город жовтою або білою гірчицею.

— Витримує 6 градусів морозу. Тому можна посіяти і в жовтні. Ще встигне вирости й зацвісти. Цвіт викидає за місяць. Можна розсипати насіння гірчиці перед тим, як копати картоплю.

Гірчицю скошують одразу, як дійде до цвітіння. Трава нормалізує кислотність, удобрює землю. Будь-який ґрунт сидерати приводять у норму за два-три роки. Також повністю виводять хімію із землі.

На зиму в ґрунті залишають коріння кукурудзи. Воно віддає землі поживні елементи. Залишений із кукурудзяними стеблами город орють на весні.

20

грамів азоту на квадратний метр дають бобові трави. Це рівноцінно 4 кг перегною.

 

Зараз ви читаєте новину «Город на осінь засівають житом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі