четвер, 27 серпня 2009 17:53

Георгій Савко обмінюється сортами винограду через пошту

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Георгій Савко вирощує в селі Галоч під Ужгородом 51 сорт винограду, має півтори сотні кущів. Ягоди сорту ”Тимур” родять завбільшки з 50-копійчану монету, гроно важить до трьох кілограмів
Георгій Савко вирощує в селі Галоч під Ужгородом 51 сорт винограду, має півтори сотні кущів. Ягоди сорту ”Тимур” родять завбільшки з 50-копійчану монету, гроно важить до трьох кілограмів

Георгій Савко, 69 років, з Ужгорода на восьми сотках дачної ділянки вирощує 51 сорт винограду.

Дача Савка в селі Галоч під Ужгородом. Виноградні кущі ростуть тісно один до одного. Між рядами, щоб зекономити землю, дружина Валентина Григорівна висадила помідори та баклажани.

— Раніше я мав 84 сорти, — хвалиться Георгій Іванович. — Але викорчував їх — залишив найкращі.

Виноградарством колишній військовий захопився 1986 року, коли переїхав із Білорусі на Закарпаття.

— Із дитинства мріяв мати власний виноградник. Перші кущі отримав поштою від виноградарів з інших областей України. 1991-го поїхав в Інститут "Магарач" у Крим і привіз звідти нові сорти. Тепер обмінююся виноградом з усією Україною — листи поштарка мішками приносить. Комусь висилаю саджанці смородини, а мені звідти — новий сорт винограду. З кимось просто обмінююся різними сортами винограду.

Георгій Іванович має 140 виноградних кущів.

Найстрашніші шкідники — кліщ і зудень

— Серед них такі сорти як "Восторг", "Талісман", "Подарунок Запоріжжя", "Вікторія". Це ранні та середні сорти. Пізні не вирощую, бо не встигають дозрівати. Ще маю технічний сорт, з якого чавлю вино. Віддаю перевагу тільки найбільш морозостійким, які витримують мінус 24, і стійким до шкідників. Не женуся й за новими сортами — краще візьму добре перевірений старий.

Савко радить хоча б двічі на рік обприскувати кущі від шкідників.

— Найпоширеніші хвороби винограду — це мільдь, оїдіум, сіра та біла гниль. Бачите, — зриває ягідку, — вона захворіла гниллю. А найстрашніші шкідники — кліщ та зудень. Обприскувати виноград треба тоді, коли лише з"являються вічка. Якщо літо сухе — досить двічі полити, якщо дощове — три-чотири рази. Не дай Боже обприскати виноград, коли зав"язалися грона. Власного рецепту проти виноградних хвороб не маю — користуюся магазинними препаратами. Беру, наприклад, "Радоміл", Бі-58.

Чоловік зриває гроно сорту "Тимур". Більшість ягід — великі. Георгій Іванович кладе поряд із ягодою монету в 50 коп. для порівняння. Ягоди трохи більші.

— Порівняйте, — хвалиться. — Одна ягідка має 26 грамів ваги та 46 міліметрів у діаметрі. Грона окремих сортів набирають вагу в три кілограми. Найменше гроно важить півкіло.

Плоди солодкі та м"ясисті.

Зараз ви читаєте новину «Георгій Савко обмінюється сортами винограду через пошту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі