32-річна киянка Євгенія Дідченко виростила фінікову пальму. Посадила з цікавості чотири кісточки. За три роки виросла майже півметрова рослина.
— Пішла до квіткового магазину біля метро "Нивки". Мені розповіли, що кісточка проросте при температурі 25–30 градусів. Її треба встромити в горщик із землею й накрити склом, доки не з"явиться паросток, — розповідає жінка. — Земля має бути або дернова, або торф із піском, або сира тирса.
Із сухого насіння росток вилазитиме щонайменше два-три місяці. Зі свіжого фрукту — проросте за місяць. Увесь цей час треба підтримувати високу температуру та поливати.
— Коли росточки виросли до 10 сантиметрів, найбільший з них обережно, щоб не пошкодити корінці, викопала та пересадила в інший горщик із сухим перегноєм та піском.
Щороку Євгенія пересаджує рослину в більший горщик. Дорослі пальми пересаджують рідше. Більший вазон треба, коли корінці в старому не поміщаються. Молоді рослини додатково можна не підживлювати. А починаючи з п"ятого року, фінік щомісяця треба живити квітковими добривами.
— Улітку вивожу фінік на дачу і ставлю в тіні під деревом. А взимку виставляю на сонячне підвіконня. У моїй квартирі сухо, а фінік цього не любить. Тому щотижня м"якою ганчіркою, змоченою в теплій воді, промиваю листочки, — додає Дідченко. Перший рік пальма була квола. Однак із кожним роком рослина стає пишнішою.
Коментарі