четвер, 19 квітня 2007 19:01

Фінікова пальма любить вологу

32-річна киянка Євгенія Дідченко виростила фінікову пальму. Посадила з цікавості чотири кісточки. За три роки виросла майже півметрова рослина.

— Пішла до квіткового магазину біля метро "Нивки". Мені розповіли, що кісточка проросте при температурі 25–30 градусів. Її треба встромити в горщик із землею й накрити склом, доки не з"явиться паросток, — розповідає жінка. — Земля має бути або дернова, або торф із піском, або сира тирса.

Із сухого насіння росток вилазитиме щонайменше два-три місяці. Зі свіжого фрукту — проросте за місяць. Увесь цей час треба підтримувати високу температуру та поливати.

— Коли росточки виросли до 10 сантиметрів, найбільший з них обережно, щоб не пошкодити корінці, викопала та пересадила в інший горщик із сухим перегноєм та піском.

Щороку Євгенія пересаджує рослину в більший горщик. Дорослі пальми пересаджують рідше. Більший вазон треба, коли корінці в старому не поміщаються. Молоді рослини додатково можна не підживлювати. А починаючи з п"ятого року, фінік щомісяця треба живити квітковими добривами.

— Улітку вивожу фінік на дачу і ставлю в тіні під деревом. А взимку виставляю на сонячне підвіконня. У моїй квартирі сухо, а фінік цього не любить. Тому щотижня м"якою ганчіркою, змоченою в теплій воді, промиваю листочки, — додає Дідченко. Перший рік пальма була квола. Однак із кожним роком рослина стає пишнішою.

Зараз ви читаєте новину «Фінікова пальма любить вологу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі