четвер, 18 лютого 2021 05:06

Дрібне насіння сіють із клейстером

— Деяке насіння таке дрібне, що між пучками проскакує. Потім проростає кущами і мушу проривати. Найбільше мороки з насінням лобелії та петунії. Дрібніше за мак, — розповідає 37-річна Світлана Горинчук із селища Коломак Харківської області.

Насіння змішує з просушеним піском. Або додає жменю попелу з розрахунку 1:3. Так помітно, скільки насінин падає у ряд. Землею не присипає. Щодня обприскує водою.

— Оце вже зо два роки для дрібного насіння замішую клейстер із крохмалю. Такий спосіб посіву називається рідинний. Завдяки клею насіння утримується в підвішеному стані. Сходи з'являються рівномірні, їх не треба проріджувати.

У 100 мл води розчиняє 1 ст. л. крохмалю. Перемішує та доливає окропу, щоб вийшло 1 л суміші. Охолоджує клейстер, помішуючи, щоб не утворилася піна. Перемішує з насінням, щоб рівномірно розподілилося. Потім заливає суміш у пластикову пляшку. Закриває кришкою з діркою, зробленою гарячим цвяхом. Додає по піввідра торфу, дернової землі, 1/4 відра перегною та піску. У ящики для розсади на дно всипає дрібний керамзит, а зверху — підготовлену землю. Робить рівчаки і розприскує рідину з крохмалю і насіння. Ящики накриває склом. Ставить в освітлене приміщення при +21°C. Так можна сіяти і дрібне насіння овочів.

Зараз ви читаєте новину «Дрібне насіння сіють із клейстером». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі