четвер, 24 травня 2007 17:38

Для консервації висаджують сорти з невеликими плодами

Автор: фото: REUTERS/Heino Kalis
  Албанець працює на помідорному полі у селі Круса, що у Сербській автономній області Косово. Він підв’язує рослини до шпалери джгутами
Албанець працює на помідорному полі у селі Круса, що у Сербській автономній області Косово. Він підв’язує рослини до шпалери джгутами

У травні на грядках висаджують розсаду помідорів. "ГПУ" запитала в городників, які сорти вони цінують і вирощують.

Автобус "Київ–Проців" курсує через десяток дачних масивів від метро Славутич. У неділю о сьомій ранку на зупинці черга — понад 50 осіб. Багато хто тримає відерця та коробки з розсадою квітів, помідорів та капусти.

— З усіх овочів я найбільше люблю помідори. Саджу ранні сорти: кругленьку "Анжеліку" та сливку "Боян", — ділиться 46-річна киянка Лариса Пимончук у  льняному брючному костюмі. У руках вона тримає пластмасове відро з розсадою помідорів. — Сама розсаду вирощую, в ящиках на підвіконні. Тоді закаляю на балконі. Сьогодні висаджуватиму на грядку.

Жінка бідкається, що через спеку розсада може не прийнятися. Тому висаджуватиме ввечері, коли зайде сонце. Добре поллє лунку та замульчує землю навколо рослини, щоб волога трималася довше.

— Ранні сорти добрі тим, що встигають достигнути, доки не почала хазяйнічать фітофтора. На початку липня вже збираю помідори, — веде далі Лариса.

Городниця Ольга Римова, 54 роки, стоїть у черзі біля Пимончук. Починає  нахвалювати ранній сорт "Лагідний".

— Він для консервації — лучший клас. Кущик невеликий, а плодів на китиці повно. Усі рівненькі, гладенькі, якраз входять у банку. Та й просто в салат добрі. Щоправда, родить недовго — два-три тижні, — від спеки жінка обмахує обличчя віялом із дерев"яних пластинок.

Помаранчевий "Жираф" лежатиме під ліжком до лютого

Для салату радить садити "Яблуньку Росії", "Пето" та "Короля Лондона". Однак найбільше Римовій подобаються гібридні сорти "Тарасенко-2" та "Тарасенко-Ювілейний". Перший — високорослий. Плоди стигнуть усе літо й аж до середини вересня. Помідори невеликі, та в"яжуться на кущі десятками. "Ювілейний" спіє пізно, а плоди виростають чималі.

— А я захоплююся екзотичними кольоровими сортами: жовті, рожеві, помаранчеві, — озивається з кінця черги сивий чоловік, 63-річний киянин Олег Петишев. — Вони й на столі гарні, й на смак. Наприклад, помаранчевий "Жираф" лежатиме в підвалі чи під ліжком мало не до лютого.

Чоловік вирощує помідор "Смарагдове яблуко". Стиглий овоч має світло-зелений колір. Плоди м"ясисті й солодкі.

— Для онуків саджу помідор-виноград. На високому пишному кущі китиці з маленькими, як виноградинки, плодами. Діти їх дуже люблять, бо вони зовсім без кислоти, — Петишев витирає піт. — Торік закатав дві літрові банки з "виноградом" — на застіллі вони були хітом.





Аліна Євміненко вирощує помідори на балконі

35-річна киянка Аліна Євміненко вирощує помідори на балконі. Дачну ділянку кілька років тому продала.

— Ще в березні висадила помідори для балкона. Сорт не пам"ятаю, але він спеціально розроблений для вирощування в домашніх умовах. Торік виросли низенькі кущі, з невеликими, яскраво-червоними плодами. На смак були дуже солодкі та соковиті, — розказує жінка.

Цього року Євміненко висадила удвічі більше рослин. На них з"явилися бруньки, скоро цвістимуть.


Дебелу розсаду кладуть горизонтально


У 59-річної киянки Марії Хенської цього року переросла розсада помідорів. Рослини дуже витяглися і майже почали цвісти. Тому жінка висаджуватиме її по-іншому, ніж зазвичай. Невелику розсаду занурюватиме вертикально в землю до першого листка. Довга розсада так не прийметься.

— У перерослої розсади обриваю всі листочки, крім 4-5 верхніх. Кладу горизонтально в рівчачок. Більшу частину стовбура, до листочків, присипаю землею, — веде далі Хенська.

Такий спосіб посадки призупинить розвиток плодів на 7-10 днів. У рослини почне активно розвиватися коріння, буде міцним. Однак плоди дозріють дещо пізніше, ніж зазвичай.

Зараз ви читаєте новину «Для консервації висаджують сорти з невеликими плодами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі