четвер, 07 серпня 2008 18:50

Чорнобривцям бур"яни не шкодять

"Раніше цей клаптик землі перед будинком використовували під городину, — показує своє обійстя Наталія Гончарук, 52 роки, із села Старосілля Городищенського району Черкащини. Жінка працює медсестрою в сільській лікарні. — Згодом я таки відвоювала його під квітник".

Квіти у двох квітниках цвітуть із ранньої весни до пізньої осені. Як сходить сніг, з"являються підсніжники та крокуси. Коли відцвітають, на їх місці Гончарук висіває петунії. Останніми квітнуть жоржини. А чорнобривці — з літа до заморозків. Більшість рослин багаторічні, добре переносять зими. Накривати від заморозків їх не потрібно.

Курсів ландшафтного дизайну жінка не закінчувала. Але висадила квіти так, що вони утворили композицію. Немає хіба що каміння й фонтанів, як у японському саду чи альпійських гірках.

У клумбі кольори змінюються від яскраво-червоних сальвій до пурпурових петуній, від фіолетових айстр до жовтих чорнобривців. У квітнику переважно рослини, які не бояться сонця. Тіньолюбні квіти Гончарук посадила біля дерев.

Наталія Гончарук захоплюється квітникарством понад 40 років. Квіти висаджує для себе. Каже, за день напрацюється, а увечері можна відпочити біля квітника.

Через пошту замовляє підсніжники, крокуси, айстри

Багато вирощує сама — збирає насіння, розсаджує із цибулин. У магазинах і через пошту замовляє переважно рідкісні квіти або ті, які важко виростити самому: підсніжники, крокуси, айстри.

— Насіння більшості квітів саджаю у відкритий ґрунт, — розповідає Наталія Миколаївна. — А от петунії й айстри примхливі, їх доводиться вирощувати з розсади. Тому з ними більше мороки.

Петунії жінка висіває із власного насіння — збирає його, щойно квіти відцвітуть. Висаджує в ящик у лютому. Коли з"являються перші листки, пікірує пагінці квітів від хвороб, як і овочі. Ранньої весни розсаду квітів пересаджує в парник, а у відкритий ґрунт висаджує в середині травня. Тоді земля добре прогрівається.

Насіння айстр Гончарук купує. Їх також вирощує в парнику. Каже, цьогоріч багато кущів айстр не прийнялися. Цвітуть лише кілька з висаджених.

Квіти потрібно часто прополювати, а ґрунт розпушувати.

Бур"яни не шкодять лише чорнобривцям.

Коли довго немає дощу, квітник доводиться поливати. Родина має насос, який подає воду для поливу. Підключають шланг до крана — і за 10–15 хв. поливають усі клумби.

Квіти любить 5-річна онука Тамара. Вона допомагає доглядати за рослинами — поливає увечері, розпушує ґрунт.

Зараз ви читаєте новину «Чорнобривцям бур"яни не шкодять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі