четвер, 26 березня 2009 17:22

Цибулю-сіянку перед висаджуванням просушують

Автор: фото: Валерія ВІКТЮК
  Продавщиця Людмила Кирийчук із базару Привокзальний у Вінниці насипає покупцям посівну цибулю сорту халцедон. Він стійкий до шкідників
Продавщиця Людмила Кирийчук із базару Привокзальний у Вінниці насипає покупцям посівну цибулю сорту халцедон. Він стійкий до шкідників

На лотках базару Південний, що у Вінниці, продають цибулю на насіння. Олександр Гончар, 67 років, роздивляється товар і радиться з продавцями, яку краще купувати.

— А який у вас ґрунт? — запитує продавщиця Валентина Шевчук, 42 роки. — Якщо з піском, то можна будь-яку садити. Пропоную сорти халцедон або штудгартен. Якщо ґрунт тяжкий, краще брати трохи більші цибулинки. Бо маленькі можуть не пробитися.

Чоловік має дачу в селі Сальник Вінницького району. Каже, раніше закупівлею насіння займалася дружина, а після її смерті самому доводиться поратися на городі.

— Найбільший попит на сіянку припадає на квітень і початок травня, коли садять картоплю, — пояснює Шевчук. — Тоді наші люди згадують, що ще й цибулю потрібно посадити. А взагалі її садять першою, щойно зійдуть сніги і трохи прогріється ґрунт. Дехто ще з осені насаджує, але вона в нашому кліматі не дуже добре приймається. Можуть кінчики зелених пер побіліти. До того ж згниває цибулинка. А весняна її доганяє в рості й навіть переганяє.

Жінка згадує, що торік цієї пори посівної цибулі вже майже не було. У квітні її купували по 50 грн/кг. Цьогоріч виторг незначний. Хоча продають від 8 до 20 грн за кг.

Стрілки з"являються в дощове літо

Біля лотків із цибулею на базарі Привокзальний черга. Сюди сіянку привозять із міста Бершадь.

— Люди вже знають нашу точку, є постійні клієнти, — зазначає продавець Людмила Кирийчук, 58 років. — Самий популярний сорт халцедон. Ця цибуля має добру защиту до різних шкідників. Вона сама устойчива у наших погодних умовах. У чернозем садять мілку цибулю, а якщо глина з піском — то покрупніше. Але не надто, бо тоді буде стріляків багато.

Вінничанка 53-річна Валентина Бурко торгує насінням цибулі 20 років. Стверджує, купують випробувані сорти маленького та середнього розміру. Крупну сіянку беруть задля зелені, із неї виростають гарні вітамінні пера. Зберігати цибулю-саджанку перед посівом жінка радить у полотняних торбинках чи картонних коробках. Але перед тим обов"язково просушити, розстеливши в сухому місці.

— Від того, як зберігається посадковий матеріал, багато залежить, — погоджується завідувач кафедри плодівництва Вінницького аграрного університету Василь Чернецький, 65 років. — Якщо правильний температурний режим, то й стрілок не буде. Дехто каже, що вони з"являються в дощове літо. Хто вирощує городню цибулю для отримання цибулини, стрілки краще видаляти, щойно вони проб"ються.

Чернецький зауважує: солодкі сорти цибулі мають тривалий вегетаційний період. Та зберігаються недовго.

— Якщо хочете мати цибулю до нового врожаю, купуйте гострі й напівгострі сорти, такі як  золотиста, луганська, мавка, маяк, халцедон, — радить Василь Михайлович. — Узагалі, вдома потрібно мати різні сорти. Солодкі підійдуть для приготування салатів і споживання у свіжому вигляді. А гострі, напівгострі використовують для консервації та смаження.

За добу-дві перед посадкою корінці цибулі намочують у воді. Це необхідно зробити, особливо якщо ґрунт сухий.

— Це стимулює проростання. Важливо не перетримати цибулю у воді. Інакше коренева система переплететься, і доведеться відривати цибулинки одна від одної. При купівлі сіянки пильнуйте, щоб цибулини не були вологими, ушкодженими й з ознаками хвороби.

Зараз ви читаєте новину «Цибулю-сіянку перед висаджуванням просушують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі