Наприкінці вересня — на початку жовтня городники висаджують часник і цибулю на зиму.
— Вони не бояться "жити" по-сусідству, тому висаджую їх поруч, — каже Любов Алмаєва, 51 рік, із Новограда-Волинського Житомирської області. — Але часник краще висаджувати на височині.
На насіння жінка обирає найкращі головки. Перед висадкою розділяє їх на зубки. Висаджує на глибину 15 см.
— Цибуля боїться морозу, тому її можна закопувати глибше, — каже Любов Мухамеджанівна.
В ямки городниця сипле деревний попіл. Перегноєм ділянку не удобрює.
— Навесні перед висадкою картоплі ми давали землі гній. Тому добрива в ґрунті ще лишилися, — пояснює Алмаєва.
У листопаді жінка накриває ділянку соломою чи тирсою. Каже, останню брати краще, бо навесні зійде менше бур"яну.
— Моя мама вкривала ділянку з часником і цибулею сухим коров"ячим перегноєм. Навесні, коли сніг почне сходити, перегній підживить рослини, — веде далі городниця.
Молодий часник жінка копає в червні. Зелену цибулю має у квітні, а насіння цибулі — чорнушку — збирає в серпні.
— А от зривати зелену цибулю можна не з усіх рослин, — пояснює Алмаєва. — Слід залишити на насіння. Бо обламана не пустить стрілок й буде мало чорнушки.
Коментарі