четвер, 17 травня 2007 17:53

Бузок зацвіте на третій рік

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  У столичному Ботанічному саду імені Гришка на Печерську росте 21 вид бузку з 28, які існують у світі. Всього у саду близько 1500 кущів
У столичному Ботанічному саду імені Гришка на Печерську росте 21 вид бузку з 28, які існують у світі. Всього у саду близько 1500 кущів

У столичному Ботанічному саду імені Гришка, що на Печерську, цвіте бузок. На вихідні сюди приходить багато людей. До деяких дерев вишиковуються черги, щоб сфотографуватися.

Бузок не потребує особливого догляду. Посаджений кущ зацвіте на третій рік.

— Біля хати росте кущ бузку. Щовесни дуже рясно цвіте. Запах по всьому подвір"ї, — розповідає 57-річна Оксана Хиторчук з міста Лубни Полтавської області. — П"ять років тому я почала розводити бузок. Попід парканом тільки його насадила.

На початку весни треба пригнути гілку з бруньками до землі та присипати її вологим ґрунтом. Коли за місяць-півтора гілка вкоріниться, її можна пересадити. Корінці молодого паростка можуть бути слабкі, тому треба максимально обрізати верхівку. Бузок належить до тих рослин, які можна пересаджувати будь-коли. Зміну місця добре переживають навіть старі кущі.

— Посадкову яму готую глибиною десь 50 сантиметрів і стільки ж завширшки. На дно всипаю піввідра щебеню чи битої червоної цегли. Цей дренаж посипаю піском. Ще туди додаю відро перегною. Якщо є, обов"язково кидаю декілька жмень деревного попелу, — каже городниця.

У яму встромляє кущ. Щедро ллє воду. Присипає землею, утрамбовує і знову поливає. Тоді мульчує землю навколо стовбура. Нове деревце поливає щонайменше раз на тиждень. На третій тиждень кущ починає рости.

Ранньою весною Оксана Хиторчук підживлює свій сад мінеральними добривами. Використовує комплексне чи дає потроху азотних, фосфорних та калійних препаратів.

— Бузок у сухій землі не ростиме й у болоті загине. Раджу садити на сонці. У мене рясно квітнуть кущі на сонячній стороні, де немає північних вітруганів. У тіні китиць із квітками зовсім трохи, — продовжує жінка.

Після того, як цвіт всохне, обламувати китиці не треба. Краще акуратно зрізати їх секатором, до першої пари листків. Крону дерева треба періодично проріджувати. Вирізати сухі, зламані та криві гілки. А також маленькі паростки у середині крони, що не цвітуть. Якщо старий кущ став цвісти гірше, ранньою весною треба вирізати центральні гілки. Наступного року він зацвіте краще.

— Щоб отримати гарну квітучу огорожу, бузок треба садити на відстані метра. Так кущі не затінятимуть один одного.

Зараз ви читаєте новину «Бузок зацвіте на третій рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі