четвер, 17 липня 2008 15:37

Буру гниль помідорів обробляють хлорокисом міді

"Минулого року через негоду помідорів майже не було, — бідкається 45-річний Василь Федоренко з Боярки Київської області. — Кущі дали багато цвіту, вже з"явилися молоді помідорчики, деякі почали червоніти. А в кінці липня за декілька дощових днів плоди почали чорніти. Заледве назбирали два відра томатів для їжі, для консервування довелося купувати".

На фітофтороз у Федоренка хворіли не тільки помідори, а й картопля, яка росла поряд. Рослинну недугу викликає грибок фітофтора, через нього овочі гниють. Із ушкоджених картоплин хвороба може перекинутися на здорові бульби вже у погребі. Тому їх ретельно оглядають.

Помідори заражаються від картоплі. Листя кущів покриваються бурими плямами, а плоди чорніють.

— Цьогоріч також є велика загроза виникнення фітофторозу, — прогнозує завідувач відділу технологій Інституту картоплярства Петро Капіцький, 71 рік. — Ця хвороба виникає тоді, коли вологість висока — понад 90 відсотків, а температура вночі складає близько плюс 20 градусів.

За два тижні після посадки картоплі молоде бадилля обробляють фунгіцидами  "Ридоміл", "Акробат" або "Антракол". Процедуру треба повторити ще раз через два тижні. Утретє картоплю обробляють у липні.

Помідори обприскують цими ж препаратами через декілька днів після висадження розсади. Найкраще це робити в суху безвітряну погоду. Для обприскування можна також застосувати фунгіциди "Антракол" або "Інфініто". Для більшої ефективності можна комбінувати декілька фунгіцидів. Третю обробку обов"язково проводять у липні, в період появи плодів.

Утретє картоплю кроплять у липні

Цього року одразу після висадки городини Федоренко обробив її фунгіцидом "Ридоміл". Хворих кущів майже не було. Кілька бурих плям на листі помідорів з"явилося після тривалої зливи. Чоловік одразу обірвав уражені листки, аби хвороба не перекинулася на інші кущі.

— Якщо не обробили картоплю й помідори одразу після висадки, можна спробувати зробити це зараз, поки плоди ще тільки формуються, — каже Петро Капіцький. — Можна використати препарати "Інфініто", "Купроксат", "Нуфарм" або хлорокис міді. Але потрібно розрахувати так, щоб до збору плодів залишалося не менше двадцяти днів.

Ранні сорти картоплі й помідорів можна не обробляти від фітофторозу. Вони дозрівають на початку липня, а пік уражень припадає на липень–серпень. Тому фітофтора найбільше пошкоджує середньостиглі та пізні сорти.

Зараз ви читаєте новину «Буру гниль помідорів обробляють хлорокисом міді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі