пʼятниця, 29 квітня 2011 02:30

Бензоножицями підстригають жасмин

Автор: фото: Тетяна Щербатюк
  Менеджер вінницького автосалону ”Азимут” Олександр Якубовський допомагає підібрати бензотехніку Валерієві Дідику із райцентру Калинівка. Оглядають мотоблок підгортання землі
Менеджер вінницького автосалону ”Азимут” Олександр Якубовський допомагає підібрати бензотехніку Валерієві Дідику із райцентру Калинівка. Оглядають мотоблок підгортання землі

43-річний Віталій Мельник має невеличку присадибну ділянку біля свого будинку у Вінниці. Цього року придбав аератор для роботи в саду.

— Щоб до корнів краще поступали вода і воздух, треба підпушити землю. Раніше обкопував під деревами, а тепер включив, запустив ту техніку — і все. Красота. Спина не болить від копки, — говорить. — Нравиться аератор, бо вичісує траву від мусора, моху, сухого листя. Побачив його у сусіда, ним вправлявся у саду. То одразу собі захотів купити. У сусіда ще й бензоножиці є, бо кущів багато. Без них поки що обходжуся, кущів маю пару штук. З часом куплю ножниці, зроблю гарну форму жасмину.

Віталій Миколайович взявся розчищати зарості диких дерев за городом.

— Покликав кума на допомогу. Маю бензопилку, давно придбав. То проблем ніяких не було. Зараз такі пилки випускають, що ріжуть, як по маслу. І легенькі. В совєтські врємєна для нормальної роботи "Уралу" і "Дружби" треба було спалити два бачки палива вхолосту. До теперішньої техніки такої обкатки не треба.

У магазині йому порадили не перевантажувати бензопилки, доки нова. Якщо з технікою правильно обходитися, прослужити може понад десять років.

— Моя п'ять років працює і без ремонту. У дворі та саду використовую і газонокосарку, кущорізи. На нерівних газонах, під парканами газонокосаркою працювати незручно, то я використовую мотокоси. Коли все пороблю, прибираю садовим пилососом.

Зібране листя, гілки, траву не викидають. За допомогою садових подрібнювачів переробляють їх на добриво. Наприклад, з кори сосни отримують мульчу.

— Подрібнювачі використовують садівники, які вирощують голубіку, — каже вінницький фермер Петро Донченко, 61 рік. — Соснова мульча підкислює ґрунт. А такий і потрібен ягоді. Подрібнювачі переробляють мілке листя і гілки у компост. Таке природне добриво годиться для квіткових грядок, дерев і кущів. Садівники користуються також мотопомпами та обприскувачами для зрошення та поливання.

Перед висаджуванням овочів фермер обробляє город мотокультиватором.

— Він розпушує верхній шар землі, не перевертаючи її. Бур'яни знищує і брили після оранки розбиває. У саду підрихлюють міжряддя. Взимку мотокультиватор працює як снігоочисник. Ставлю на нього спеціальну насадку. Куплю собі ще мотоблок. Він орить дуже глибоко.

Зараз ви читаєте новину «Бензоножицями підстригають жасмин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі