Вінничанин 52-річний Олександр Воробйов вирощує на городі батат. Плоди довгасті, нагадують картоплю.
— Рослина менш крохмалиста, аніж картопля, містить багато вітамінів і мікроелементів. З неї роблять салати, пюре. Вона дуже корисна для діабетиків.
Урожайність батату залежить від ґрунту. Найкраще підходить піщаний. Удобрювати землю краще перегноєм.
— У мене ґрунт тяжкий, багато глини, тому в корчі в середньому п"ять-сім бульбин.
На розсаду чоловік висадить батат наприкінці осені. Для цього клубні розкладе у дерев"яних ящиках, поставить на підвіконні. Поливати треба через день.
За тиждень на бататі з"являться паростки. Коли доростуть до 15 сантиметрів, Олександр Воробйов відділяє їх від бульби й ставить в окремий посуд із водою, аби пускали корінці. До весни з одного може вирости до 40 ростків. Висаджує його на початку червня. Один від одного не ближче, ніж на 70 см. Інакше буде важко копати. Рік тому у супермаркетах почали продавати привізний батат.
— Він смачний, але виростити з нього паростки неможливо. Мабуть, чимось оброблений або генетично модифікований.
Олександр продає батат для розмноження. За один просить 20 грн.
Коментарі