середа, 07 березня 2012 06:00

Яєчну шкаралупу змелюють на порох

— Якщо на городі не ростуть кропива та мати-й-мачуха, там не вродять огірки. Бо не люблять кислий ґрунт, — говорить Олена Почтарьова, 46 років, керівник школи дачників при Київському клубі органічного землеробства.

Надто кисла земля заростає кінським щавлем, польовим хвощем.

— Замість того, щоб увесь час висапувати бур'яни, варто підживити ґрунт, розкислити його. Інакше будуть малі врожаї.

Ґрунти залужують крейдою, попелом, вапном. На 1 кв. м треба 200 г. Ця доза знижує кислотність ґрунту на 10-12 років. Олена Почтарьова не радить сипати в землю вапно.

— Воно агресивне, випалює мікрофлору ґрунту. Може обпекти коріння.

Попелом розкислюють ґрунт раз на п'ять років. Сиплють 20-30 кг на сотку землі.

— Більшість рослин люблять кислуватий ґрунт. Такий є на більшості території України, бо випадають кислотні дощі. Тому й такі родючі землі, за винятком надто кислих і нейтральних.

Найбезпечніше додавати у ґрунт яєчну шкаралупу. Вона не шкодить мікроорганізмам, збагачує родючий шар землі кальцієм.

— На квадратний метр ділянки вистачить розсипати п'ять столових ложок подрібненої шкаралупи. До весни ще є час її зібрати. Якщо потрібно терміново розкислити й підживити землю, то шкарлупу мелють кавомолкою на порох.

Вона віддаватиме землі кальцій протягом трьох років, але відлякуватиме слимаків, які розпушують ґрунт.

Зараз ви читаєте новину «Яєчну шкаралупу змелюють на порох». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі