четвер, 30 жовтня 2008 19:00

Ялівець і туї на піщаних ґрунтах жовкнуть

У жовтні й на початку листопада висаджують вічнозелені декоративні культури: туї, ялівець, самшит. Тоді вони краще укорінюються.

— Вегетаційний період туї триває до кінця вересня. Коли ріст і живлення дерева завершився, пересаджують. Найліпше брати саджанці з грудою землі. Деревця з відкритою кореневою системою гірше приймаються, — радить 43-річний Олександр Олендер, інженер лісових культур Острозького держлісгоспу Рівненщини. Чоловік працює в лісовому господарстві майже 30 років. — В ямку під саджанець кладуть перегній і рясно поливають. Потім засипають землею й щільно втрамбовують ногою.

Якщо біля коренів залишаться повітряні порожнини, дерево хворітиме й може загинути.

Туя, ялівець та самшит найкраще приживаються, якщо їх пересадити з бідної на органічні речовини в багатшу землю. На піщаних ґрунтах вони ростуть повільніше й переважно жовкнуть.

У розсаднику Верхівського лісництва, що за 30 км від Рівного, вирощують п"ять видів туї: золотисту, кулеподібну, пірамідальну, колоноподібну й вересоподібну.

— Якщо тую не підстригати, то вона виростає до 15 метрів. А гігантський сорт із Північної Америки сягає 30 метрів. Що більше в саджанця стовбурів, то гарнішою й густішою буде крона, — пояснює майстер Василь Радчук, 58 років.

Декоративні культури з Польщі й Нідерландів потребують удобрення. Добрива підтримують ріст рослини протягом трьох-п"яти років.

Туї в алеї висаджують на відстані 2–2,5 м. Густіше садять тую колоноподібну, бо менше розростається.

Метрові саджанці в розсаднику Верхівського лісництва продають по 30–70 грн. Самшит коштує 5–10, ялівець — 12–30 грн. Це в два-три рази дешевше, ніж на базарі й у магазинах.

Зараз ви читаєте новину «Ялівець і туї на піщаних ґрунтах жовкнуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі