четвер, 20 листопада 2008 17:17

Ягоди калини збирають до перших морозів

Автор: фото: Володимир ГОВОРУХА
  Киянка Алла Андрєєва кетяги калини сушить на балконі. На столичному житловому масиві Воскресенка рух автомобілів обмежений, тож ягоди не вбирають викидів і токсичних важких металів
Киянка Алла Андрєєва кетяги калини сушить на балконі. На столичному житловому масиві Воскресенка рух автомобілів обмежений, тож ягоди не вбирають викидів і токсичних важких металів

"У жовтні щороку збираю калину на дачі в селі Пухівка під Києвом, — розповідає киянка 71-річна Алла Андрєєва. — Головне встигнути до перших заморозків, щоб ягоди не померзли. Із гілки зрізаю гроно ягід, а потім сушу на балконі".

Сушені ягоди жінка пересипає в банки, засипає цукром і ставить у холодильник. За кілька днів проціджує сік через марлю. Каже, так робила ще її баба Марія Павленко, яка жила на Херсонщині.

Дачу в Пухівці Андрєєви купили майже 20 років тому. Ділянка розташована за кілька метрів від Десни. Тут росло кілька кущів калини. Згодом жінка посадила ще два 3-річні саджанці. Завдяки близькості до підземних вод вони швидко прийнялися.

— Саджанці висаджувала восени, до перших заморозків, — розповідає Андрєєва. — Перед тим удобрила цю частину ділянки перегноєм. Син Михайло викопував під них ямки, як для плодових дерев — на штик лопати. Посаджені кущі добре полили й накрили торфом, щоб у землі довше зберігалася волога.

Старе гілля лише тягне поживні речовини

Навесні жінка удобрила саджанці нітроамофоскою. Добриво містить азот, фосфор і калій. Щоб кущі добре плодоносили, мінеральні добрива вносить щовесни, а органічні — кожні два роки восени, щоб підживити коріння перед зимою.

— У калини плодоносять молоді пагінці. Тому старе гілля щороку зрізаю, бо воно лише тягне поживні речовини, а користі від того ніякої. Також прибираю засохле й поламане гілля. Щоб не було бур"янів, улітку розпушую ґрунт біля кущів.

У 80-річного киянина Юрія Гиля на дачі біля Гребінки, що в Полтавській області, понад 20 років ріс гіллястий кущ калини. Чоловік виростив його із дворічного саджанця. Щороку він рясно родив ягодами.

— Калиновий кущ ріс на межі чорнозему і солончаків, — розповідає Гиль. — Це була моя гордість, навіть свою садибу назвав "Калина Червона".

Для яблунь ґрунт на ділянці не підходив, вони швидко всихали, а калина добре прийнялася. Кущ був заввишки майже 2 м, мав 4 м у діаметрі. Коли кущу калини було 15 років, чоловік посадив неподалік два горіхи. За кілька років помітив, що калина почала всихати.

— Горіхи мають потужну кореневу систему й розлоге гілля, — пояснює Юрій Гиль. — Коли вони виростають, пригнічують фруктові дерева чи кущі, які ростуть по сусідству.

Зараз ви читаєте новину «Ягоди калини збирають до перших морозів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі