На новорічному столі в киянина 45-річного Ігоря Савченка завжди є свіжі яблука й груші з власного саду. Чоловік зберігає пізні сорти на веранді дачного будинку.
12 років тому Савченко купив дачу в передмісті столиці в Софіївській Борщагівці. Біля будинку посадив сад. Вибрав пізні сорти яблук Слава переможцям, Ренет Симиренка, Сніговий кальвін та груші Бере Боск.
— Підбирав, щоб дерева плодоносили з середини літа до пізньої осені, — пояснює Ігор. — Перші яблука з"явилися через рік. У врожайні роки роздаю їх друзям. Роблю соки. Кращі відбираю на зиму.
Заготовляти яблука та груші Савченко починає з кінця вересня й до перших морозів. Плоди зриває двометровим патиком з металевим ковшем на кінці. Він не ламає гілок.
— Спершу ловушку позичив у сусіда по дачі. Потім змайстрував таку ж собі, — каже. — Прикріпив до довгої палиці стару форму для випічки паски. Тепер легко зриваю плоди з верхівок дерев.
Зірвані фрукти Савченко складає в дерев"яні ящики. Кожен сорт — окремо. Знизу стелить 2-сантиметровим шаром суху стружку чи сіно. Щоб яблука довше не в"янули й не перемерзли, обгортає їх сіном.
Яблука в погребі смердять картоплею
— Навіть ледь пошкоджені плоди відкладаю — довго не лежатимуть. З них краще зробити сік.
Спершу киянин яблука зберігав у квартирі. За місяць у комірчині вони прив"яли й утратили смак. Тепер плоди залишає на дачі. Узимку родина там не буває — будинок не опалюється.
— Свіжі яблука й груші довше зберігаються при температурі не вище плюс трьох градусів,— продовжує. — Вологість у приміщенні з яблуками має бути 90 відсотків.
Приятель Ігоря Савченка зберігає свіжі яблука в погребі.
— Дав спробувати — вони смерділи картоплею, — кривиться чоловік. — Навіть дерев"яні перегородки між ящиками з яблуками й картоплею не допомогли. А дачна веранда — ідеальна для збереження свіжих фруктів.
Коментарі