середа, 10 вересня 2008 19:58

Яблука на зиму перекладають сіном

На новорічному столі в киянина 45-річного Ігоря Савченка завжди є свіжі яблука й груші з власного саду. Чоловік зберігає пізні сорти на веранді дачного будинку.

12 років тому Савченко купив дачу в передмісті столиці в Софіївській Борщагівці. Біля будинку посадив сад. Вибрав пізні сорти яблук Слава переможцям, Ренет Симиренка, Сніговий кальвін та груші Бере Боск.

— Підбирав, щоб дерева плодоносили з середини літа до пізньої осені, — пояснює Ігор. — Перші яблука з"явилися через рік. У врожайні роки роздаю їх друзям. Роблю соки. Кращі відбираю на зиму.

Заготовляти яблука та груші Савченко починає з кінця вересня й до перших морозів. Плоди зриває двометровим патиком з металевим ковшем на кінці. Він не ламає гілок.

— Спершу ловушку позичив у сусіда по дачі. Потім змайстрував таку ж собі, — каже. — Прикріпив до довгої палиці стару форму для випічки паски. Тепер легко зриваю плоди з верхівок дерев.

Зірвані фрукти Савченко складає в дерев"яні ящики. Кожен сорт — окремо. Знизу стелить 2-сантиметровим шаром суху стружку чи сіно. Щоб яблука довше не в"янули й не перемерзли, обгортає їх сіном.

Яблука в погребі смердять картоплею

— Навіть ледь пошкоджені плоди відкладаю — довго не лежатимуть. З них краще зробити сік.

Спершу киянин яблука зберігав у квартирі. За місяць у комірчині вони прив"яли й утратили смак. Тепер плоди залишає на дачі. Узимку родина там не буває — будинок не опалюється.

— Свіжі яблука й груші довше зберігаються при температурі не вище плюс трьох градусів,— продовжує. — Вологість у приміщенні з яблуками має бути 90 відсотків.

Приятель Ігоря Савченка зберігає свіжі яблука в погребі.

— Дав спробувати — вони смерділи картоплею, — кривиться чоловік. — Навіть дерев"яні перегородки між ящиками з яблуками й картоплею не допомогли. А дачна веранда — ідеальна для збереження свіжих фруктів.

Зараз ви читаєте новину «Яблука на зиму перекладають сіном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі