пʼятниця, 16 жовтня 2020 20:21

У ботанічному саду цвітуть жоржини і канни - вражаючі фото
30

Жоржин в саду близько 100 сортів
Фото: Валерій Шмаков
Колекція канн в саду налічує 25 сортів
Ботанічний сад ЛНУ є одним з найстаріших в Східній Європі. Заснований у 1852 році професором Гіацинтом Лобажевським
Статиця або кермек
Жоржину привезли в Європу із Мексики у XVII ст.

Через теплий жовтень у Ботанічному саду Львівського національного університету ім. Івана Франка продовжують цвісти жоржини, хризантеми, канни, чорнобривці та інші квіти. Висаджені на експозиційній ділянці "Сонечко" у формі сонця та променів.

"Жоржин маємо близько 100 сортів. Це осіння квітка, цвіте переважно з середини літа аж до перших приморозків. Не любить морозів, не переживає наших зим. Не кожен садівник їх вирощує, бо потребують особливого догляду. Треба на зиму викопувати і навесні садити знову", - каже заступник завідувача відділу природної трав`яної флори Марія Надрага.

Жоржину привезли в Європу із Мексики у XVII ст. На Батьківщині місцеве населення використовувало порожнисті стебла квітки для прокладення водогону. Завдяки йому вода подавалася на поля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Десантники показали свій ботанічний сад

"Везли цю рослину в Євопу як делікатес, оскільки кореневі бульби жоржин вживали в їжу. Смак не сподобався європейцям. Зате квітки були гарні. Тож приблизно з XIX століття розпочався справжній жоржиновий бум, схожий до тюльпанової лихоманки. Можна було легко розбагатіти чи збанкрутувати вирощуючи їх", - розповідає Марія.

Ботанічний сад ЛНУ є одним з найстаріших в Східній Європі. Заснований у 1852 році професором Гіацинтом Лобажевським.

Одним з найстаріших сортів в саду є "York and Lancaster". Марія Надрага проводить до квітки.

"Назва пов'язана з родинами Йорків і Ланкастерів, які воювали між собою у війні Червоної та Білої троянд в середньовічній Англії. Внаслідок довгої війни до влади прийшла династія Тюдорів. Своїм символом обрала біло-червону троянду — кольору примирення. Селекціонер, який вивів сорт побачив цікаву особливість: на одному кущі цвітуть квітки різних кольорів — білі, червоні, та найбільше біло-червоних", - розповідає.

Автор: Валерій Шмаков
  Є сорти жоржин виведені українськими селекціонерами
Є сорти жоржин виведені українськими селекціонерами

Найбільше у Ботанічному саду пишаються колекцією ірисів. Є біля 300 сортів, які відцвіли ще у червні. До пізньої осені тут цвістиме хризантема.

"Почали збирати колекцію канн, яка налічує вже 25 сортів. Серед них і сорт української селекції, виведений в Нікітському ботанічному саду в Криму, - веде далі заступниця завідувача відділу природної трав`яної флори. - Канна в перекладі з латинської означає тростина. Її стебла схожі на очерет. Також родом з Латинської Америки. Квітки бувають дуже різні за формою і забарвленням. Нагадують квіточки орхідей чи гладіолусів. Теплолюбна рослина. Кореневища на зиму теж слід викопувати і в лютому висадити в горщики в теплиці, аби підросли".

В саду виділяється експозиція декоративних трав. Переважно це рослини із родини злакових та осокових. Швидкорослі декоративні трави вивчають, як перспективне біопаливо.

Ботанічний сад ЛНУ є одним з найстаріших в Східній Європі. Заснований у 1852 році професором Гіацинтом Лобажевським на теперішній вул. Кирила і Мефодія. Зараз там ще одна частина саду.

"А на цій території, де ми знаходимось (вул. Черемшини — Gazeta.ua) у XVIII столітті мешкав граф Ігнатій Цетнер. Відомий у той час дивак. Колекціонував ґудзики та любив поратися на городі. Кажуть, мав вредну дружину, від якої втікав з Краківця до Львова і тут кохався в квітках. Заснував невеликий сад. Після його смерті ця територія занепала і в 1911 році її придбав університет. Тоді сад поділили на ділянки з рослинами різних екологічних груп. З тими, які зростають на болотах, в горах, степові. 1974 року збудували новий оранжерейний комплекс і частину рослин з вулиця Кирила і Мефодія перенесли сюди", - розповідає Марія Надрага.

Живі метасеквої були віднайдені лише 1941 року в Китаї, а до того вважались вимерлими і досліджувались тільки за викопними рештками, яким по 50 млн. років.

У саду росте близько 1500 видів і сортів тропічних і субтропічних рослин, які мають статус національного наукового надбання. Чимало є рідкісних, занесених до світових списків рослин, які охороняються. А також віком понад 150 років.

Автор: Валерій Шмаков
  В майбутньому в саду планують поповнити колекцію сортів півоній, магнолій, рододендронів та ірисів
В майбутньому в саду планують поповнити колекцію сортів півоній, магнолій, рододендронів та ірисів

"Для рослин це не є бозна який вік. Але для вирощених в оранжереї - дуже поважний. В нас є фінік канадський (фінікова пальма), якому 140 років. Дамарі могутній — понад 160 років. Найстаріше дерево тут - модрина, яку садив ще сам Ігнатій Цетнер. Багато ботанічних садів Європи хотіли б мати в своїй колекції такі екземпляри", - кажуть працівники саду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Квіти, поціловані осінню: ботанічний сад потонув в айстрах

Над садом височіє гігантське мамонтове дерево, посаджене 1974 року. Найвищі екземпляри досягають висоти понад 100 метрів і живуть по 2-3 тис. років.

"Мамонтовим називають через гілки, схожі на бивні мамонта. Наукова назва — секвоядендрон гігантський. На честь вождя Секвої у племені Ірокезів. Він їм придумав абетку і багато зробив для розвитку культури племені. Оскільки був велетом серед людей, його ім'я увіковічили в назві велета-дерева", - розповідає Марія Надрага.

Ще одним доісторичним деревом в саду є метасеквоя. Природна популяція цих дерев збереглась лише в Китаї в провінції Хубей і Сичуань. Занесена в Міжнародну Червону книгу. Живі метасеквої були віднайдені лише 1941 року, а до того вважались вимерлими і досліджувались тільки за викопними рештками, яким по 50 млн. років. Насіння, яке зібрали в Китаї - розіслали в різні ботанічні сади, в тому числі в львівський.

Поблизу озера, де плавають качки і цього року запустили рибу - росте болотяний кіпарис, або таксодіум. Хвойне дерево родом з Північної Америки, яке полюбляє заболочений грунт. Поряд, на доріжці вимощеній бруківкою, під ногами хрустять букові горішки. В саду кажуть, вони їстівні. Але варто підсмажувати, бо мають отруйну речовину фагін. Існує версія, що слово "Буквар" походить від назви того дерева, оскільки давні германці писали на дощечках з бука.

Слово Мексика з мови ацтеків перекладається як "місце агав". Їх там понад 130 видів.

Марія Надрага показує дволопатеве гінкго, яке має листки розділені на 2 лопасті. Їх рекомендують людям похилого віку для покращення пам'яті та роботи мозку. В Китаї це священне дерево, яке висаджували при храмах. Завдяки цьому збереглась до наших днів. Довгий час вважалось вимерлим.

"Рослина дводом — є чоловічі і жіночі екземпляри. Плоди жіночого мають неприємний аромат згірклого масла. І якщо хочете вирощувати гінкго то не вгадаєш чоловічий чи жіночий екземпляр посадиш. Краще вирощувати з паростків, аби знати напевно", - пояснює заступник заввіділу флори.

Автор: Валерій Шмаков
  Гуннеру часто плутають з борщівником. На Батьківщині в Бразилії виростає заввишки 6 метрів і має діаметр листка до 3 метрів
Гуннеру часто плутають з борщівником. На Батьківщині в Бразилії виростає заввишки 6 метрів і має діаметр листка до 3 метрів

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Квітковий мультфільм презентували на Співочому полі

Гуннеру відвідувачі часто плутають з борщівником. На своїй Батьківщині в Бразилії виростає заввишки 6 метрів і може мати діаметр лістка до 3 метрів. Неподалік росте агава, з якої в Мексиці роблять текілу. Слово Мексика з мови ацтеків перекладається як "місце агав". Їх там понад 130 видів.

Поряд з екзотичними квітами та деревами є і ділянка ужиткових рослин, призначена для навчання студентів.

"Ділянка подобається дітям, тут можна побачити все що ми споживаєм в їжу, з чого шиємо одяг. Часто діти з міста навіть не знають як росте картопля, помідор чи капуста. Для освітніх цілей спорудили і будиночок для комах. Адже понад 80% рослин є комахозапильні", - каже Надрага.

В майбутньому в саду планують поповнити колекцію сортів півоній, магнолій, рододендронів та ірисів.

Цьогоріч ботанічний сад вже не проводитиме дні відкритих дверей. Можна замовити екскурсію за 490 грн або фотозйомку за 980 грн/год. У зв'язку з карантином кількість людей на екскурсії обмежена — не більше 10 осіб одночасно. Оранжереї до весни також зачинені.

Зараз ви читаєте новину «У ботанічному саду цвітуть жоржини і канни - вражаючі фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі