середа, 16 серпня 2017 12:04

Створили економний мотоблок, який працює на сонячній енергії

Створили економний мотоблок, який працює на сонячній енергії
Економний мотоблок працює на сонячній енергії Фото: ecotechnica.com.ua

Житель Вересочі Куликівського району Чернігівської області 42-річний Ігор Дугинов створив економічний мотоблок, що працює на сонячній батареї. Він займається роботами від прополки міжрядь до посадки і збору картоплі.

Фермер за 6 тис. грн придбав сонячну батарею, яка згодом стала незамінним елементом агротехніки. Подібна конструкція дозволяє заощаджувати. Батарея окупається вже через рік використання.

"Вирощувати овочі на продаж я почав давно. Коли зрозумів, що це приносить дохід, став обробляти більше землі. Зараз у мене 20 гектарів. Винахідництво у мене в крові. Батько працював на ЧеЗаРі, удосконалював обладнання, верстати. Має багато патентів на винаходи, - розповідає Ігор. - Цим мотоблокои можна і полоти, і сіяти. Ще й урожай перевозити, і самому їздити. Зробив його з старого мотоблока, електродвигуна на 1 кВт (приблизно 1 кінська сила) і сонячної батареї. Він дуже простий у використанні: кнопку натиснув - і працюєш. Я порахував, що звичайний мотоблок через годину роботи спалює 2 літри бензину. Виходить, за 10 днів витрачається приблизно 1600 гривень тільки на пальне. А мій пристрій не потребує пального, тому що харчується енергією сонця. Причому батарея буде служити близько 30 років. Використовувати її можна не тільки в поле. Чіпляєш до будинку, щоб виробляла електрику від сонячних променів, і можна телефони заряджати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Два вильоти дрона — один звільнений агроном – українські фермери озброюються безпілотниками

Щоб прополоти капусту, додає до мотоблока спеціальну установку з "лапками", які зрізають зілля. Виставляю потрібну глибину занурення "лапок" в землю і відстань між ними.

Цього року Ігор Дугинов мріє зробити потужніший трактор з більшою кількістю сонячних панелей. Також планує встановити біогазову установку, щоб з органічних відходів отримувати добриво та біогаз. Потім його перетворювати в електроенергію.

Зараз ви читаєте новину «Створили економний мотоблок, який працює на сонячній енергії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі