вівторок, 15 вересня 2020 15:47

Сад восени: 5 найважливіших процедур для дерев та кущів

Сад восени: 5 найважливіших процедур для дерев та кущів
Що робити в саду восени: правильне компостування листя. Фото: novadoba.com.ua

Восени робота в саду не закінчується. Варто прибирати листя, підживлювати дерева для підготовки до зимівлі.

Про правильну обробку розповідає Вадим Пелехатий, доцент кафедри рослинництва Поліського національного університету.

1. Пошкоджені плоди не треба залишати на дереві чи на землі. Їх потрібно збирати в окрему посудину і закопати на глибину не менше ніж пів метра. Так збудники інфекцій із гнилих фруктів не потраплять в повітря і не рознесуться по всьому саду.

2. Опале листя потрібно збирати, закопувати або компостувати. Щоб зробити компостну купу, потрібно обгородити площу дошками, щоб купа добре обвітрювалась. Туди скласти бур'ян, харчові побутові відходи, листя та інше. Компост потрібно періодично поливати, тому що корисні мікроорганізми перетворюють його з органічної форми на мінеральну. Вони живуть тільки у вологому середовищі.

3 Після обпадання листя припиняється вегетація дерев. Їх можна обприскати 3-5% розчином карбаміду, щоб знищити ту грибкову інфекцію на листках. Або замінити на 5% розчин мідного купоросу або бордоської суміші, щоб зменшити кількість інфекції на гілках і стовбурі.

4. У середині вересня внести фосфорно-калійні добрива - суперфосфат та каліймагнезію. Приблизно одну-дві жмені на одну рослину залежно від її розміру. Але не азотні добрива, які активізують ростові процеси рослин.

Добрива розсипати по землі та перекопати не глибше ніж на пів штика лопати. Причому розсипати потрібно не біля самого стовбура, а в діаметрі двох метрів від стовбура, де розташована основна маса коренів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порятунок садка: як оздоровити кущ порічок

5. Деякі дерева та кущі бажано утеплювати на зиму. По-перше це персик, а також молоді 2-3-річні дерева всіх порід. Чим молодше дерево, тим сильніше воно підмерзає. Із кущових плодових культур – ожина і троянди.

Для утеплювання не підходить плівка. Під нею не відбувається повітряний обмін і вона грає роль термоса. Так рослини пошкоджуються ще більше. Замість плівки можна застосувати агроволокно білого кольору. Чорний матеріал нагрівається сонцем і провокує у рослини передчасний початок вегетації. Агроволокном обв'язати стовбур і закріпити, щоб взимку його не зірвав вітер.

Вирощення помідор може займати мало сил, зате мати свіжий врожай до приморозків.

Для цього варто вибирати штамбові сорти. Вони слабо гілкуються, тому ділянка не загущена. Від цього менше хворіють, бо не заводяться грибки.

Зараз ви читаєте новину «Сад восени: 5 найважливіших процедур для дерев та кущів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі