понеділок, 24 лютого 2020 13:05

Посадка тюльпанів: головні правила агротехніки

Посадка тюльпанів: головні правила агротехніки
Перш, ніж переходити безпосередньо до занурення в грунт цибулин, слід визначити основні умови, яких потребують тюльпани

Різноманітність цієї неймовірно красивої квітки обчислюється тисячами сортів і гібридів. Не дивлячись на особливості культивації кожної конкретної групи, існують певні правила агротехніки, що стосуються не лише посадочних робіт, але і вирощування. В даному матеріалі ми детально розглянемо перший етап у вирощуванні цих дивовижних рослин.

Стартові умови

Перш, ніж переходити безпосередньо до занурення в грунт цибулин, слід визначити основні умови, яких потребують тюльпани. Спершу визначимо час:

· оптимальний період – осінь;
· температура повітря нижче +10 градусів Цельсія;
· на календарі, як правило, жовтень (залежить від погоди і регіону).

Украй важливо не висадити цибулини раніше терміну. Інакше високий ризик прояву цілої низки захворювань, характерних для теплих кліматичних умов. Посадка в кінці осені загрожує відсутністю достатнього вкорінення цибулинами.

Щодо вибору місця все досить просто:

· сонячна ділянка;
· відсутність продувності сильним вітром;
· грунт супіщаний або суглинний (нейтральної або слаболужної реакції);
· рихлість і вологопроникність грунту.

Звичайно, родючість субстрата лише вітається.

Посадочні роботи

Для підвищення приживаності слід попередньо перекопати обрану локацію заздалегідь. При дуже високому заляганні грунтових вод або поганій дренажності грунту, квітникарі рекомендують формувати своєрідні узвишшя (гряди). Щодо підгодівлі є головне правило: уникати внесення свіжого гною. Для тюльпанів це згубно. Взагалі азотовмісні добрива слід вносити вкрай обережно. Оптимальний вихід – удобрювати попередників, за рік до розміщення тюльпанів. Також перед посадкою нерідко використовують препарати для боротьби з бур'янами, адже поживні речовини цибулин знадобляться не раніше весни, що може стимулювати ріст бур'яну ще до настання тепла.

Перед розміщенням цибулинок в землі, обов'язково протравіть їх розчином марганцівки. Занурювати посадковий матеріал вглиб слід не більше п'ятнадцяти сантиметрів. Сформуйте борозенки, в які розставте цибулини, віддалені один від одного приблизно на десять сантиметрів. Відстань між борознами приблизно втричі більше. Акуратно присипаємо землею, з мульчуванням не раніше настання перших заморозків.

Зараз ви читаєте новину «Посадка тюльпанів: головні правила агротехніки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі