понеділок, 10 травня 2021 12:57

Ледь не знищили Австралію: показали незвичайні рослини
11

Композиції з кактусів в інтер'єрі
Фото: idei-dekoru.com
Композиції з кактусів в інтер'єрі
Композиції з кактусів в інтер'єрі
Композиції з кактусів в інтер'єрі
Композиції з кактусів в інтер'єрі

10 травня відзначають Всесвітній день кактуса. Його назва походить від грец. κακτος (щетина), яке в класичній грецькій мові використовувалося для позначення рослин з колючками типу будяка.

Плоди деяких видів кактусів вживають в їжу, вони відомі під загальною назвою пітахайя, або драконові фрукти.

Шипи замінюють кактусів листя, але з них випаровується набагато менше вологи, ніж з плоских листів. Інша їх функція — захист рослини від тварин.

Одного разу кактуси-опунції ледь не стали причиною екологічної катастрофи в Австралії. Завезені на цей материк опунції стрімко захоплювали все нові простори, витісняючи інші рослини і своїми колючками вбиваючи худоба, яка їх поїдала. Впоратися з кактусовою навалою допомогла завезена для цієї мети аргентинська моль. Їй в Австралії навіть встановили пам'ятник.

Аборигени Південної Америки довгий час користувалися голками кактусів в хірургічних цілях, застосовуючи їх при зашиванні ран.

У багатьох народів Новий рік асоціюється з ошатною красунею-ялинкою, але не у мексиканців, тому що в Мексиці замість ялинки прикрашають кактуси великих розмірів.

Найбільший кактус досяг у висоту майже 25 метрів. У 1978 році він припинив своє існування через стихію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як врятувати орхідею від грибка

У 1956 році в тілі одного жителя Бразилії за 15 секунд виявилося 267 голок кактусів. Цей сумнівний рекорд поки нікому не вдалося перевершити.

Мексиканські фермери активно годують корів кактусами-опунциями, що містять багато води, так як це дозволяє збільшити надої молока. Коровам така їжа по душі, але її доводиться очищати від колючок, перш ніж годувати тварин, інакше вони можуть поранитися.

Колючки кактуса служать іонізатором повітря.

Найменші у світі кактуси називаються Блоссфельда - вони поміщаються в чайній ложці.

Кімнатні рослини пожвавлюють інтер'єр. Для їх стильного розміщення потрібно підібрати підставки, які бувають з різних матеріалів.

Універсальний варіант зі сталі. Вони стійкі до вологи та холоду не тільки в домашніх інтер'єрах, а й в зимових садах, на верандах, терасах або навіть просто неба.

Зараз ви читаєте новину «Ледь не знищили Австралію: показали незвичайні рослини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі